Дупница и региона остават без местна телевизия от 1 януари

DenNews.bg
03.11.2017
размер на текста:

Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Кюстендил, Невестино, Гоце Делчев, целия югозападен регион, остават без местна телевизия. Решението на собствениците на Кабел Сат Запад е телевизионният канал да бъде закрит от 1 януари 2018 г. Това означава, че занапред зрителите от Югозападна България ще останат, ако желаят, само абонати на интернет и кабелна телевизия, като ще бъдат лишени от информационните емисии, предаванията и живи излъчвания на канала.
Дупнишката телевизия „Рила ТВ“ е създадена в далечната 1995 г., като реално е първата частна медия в региона. Хората бързо възприемат появата й и благодарение на канала започва окабеляване на целия регион, превръщайки телевизията в най-големия доставчик на кабелна телевизия, а в последствие и на интернет. Две години по-късно, през 1997 г., „Рила ТВ“ преминава към „Кабел Сат Запад“, а преди няколко години двата канала, дупнишкият и кюстендилският се обединяват, а в телевизионната програма влизат новини и предавания и от региона на Гоце Делчев.
Десетки професионалисти, едни от силните имена на журналистиката в региона, са започнали кариерата си в местната телевизия или в някакъв период са били нейни лица с авторски предавания или коментари.
През годините телевизията е отразявала хода на събитията в региона обективно и безпристрастно, благодарение не само на професионализма на екипите във времето, а и на факта, че телевизията се финансира пряко от зрителите чрез месечен абонамент, както и реклами и обяви.
За разлика от други временни медийни проекти местната телевизия запазва не само независимост, но и висока популярност, тъй като следи темите както от ежедневния поток новини, така и проблемите на хората, които иначе биха останали незабелязани за ефира на националните медии.
Новината, че каналът ще прекрати излъчване на 1 януари и 22 души, журналисти, оператори и режисьори, остават без работа е съобщена на служителите от собствениците на „Кабел Сат Запад“ Марин Чукарски и Иван Коцелов.
Посочената от тях причина е, че месечно каналът е дотиран с 25 000 лв.
Не закъсняха коментари от страна на зрителите, че ще се откажат от абонамента си, тъй като най-ценното на тази фирма доставчик е именно местната телевизия. Което пък води до извода, че финансирането на канала не е дотация, а се издържа сам, благодарение на месечните абонаменти, които хората плащат, за да имате местна телевизия.
И ние от DenNews.bg, като журналисти и като дупничани, изразяваме недоумение от решението за закриване на работеща, доказала се и популярна медия, чиято липса няма как да бъде запълнена, въпреки наличието на сайтове, радио и вестници.
И ние от DenNews.bg, като дупничани и абонати на кабелната телевизия от самото й създаване, възприемаме телевизията, макар частна собственост, като наша телевизия, дупнишка телевизия. Ние възприемаме решението за закриването на телевизията като отнемане на нещо наше, нещо важно за общността, нещо на общността и нещо, което е от нещата, превръщащи ни в общност.


Събрахме няколко мнения, а вашето мнение може да споделите на страницата ни във Фейсбук:

 

Иван Иванов, актьор от ОбТ „Невена Коканова“:

Да организираме протест! Защо да се закрива нещо, което върши работа

 

Ще задам въпрос, на който предварително зная отговора...Защо собствениците закриват канала? Нито мислят за своите служители, нито за зрителите си...Мислят единствено как да пълнят гуши...Преди години, когато нямаше интернет и цифрова телевизия, хората ставаха абонати точно заради този тогава аналогов регионален канал, обединен в пакет с още няколко десетки телевизии, предоставяни по аналогов път. Това беше и си остава основната медия, по която най-пълно можеш да се информираш какво става в региона. Не подценявам другите регионални медии в никакъв случай, но едно е да прочетеш във вестник или електронен сайт, друго е само да чуеш нещо по радиото пък съвсем друго си е да го видиш и чуеш по местната телевизия. Аз, като абонат на „Кабел Сат Запад“, искам да изкажа възхищението си от професионалната работа на всички служители, благодарение на които регионалната телевизия се разви през годините и доби такова важно значение в битието на местните хора от цяла Югозападна България. Сигурен съм, че не само аз мисля така...Защо трябва да се закрива нещо, което върши работа? Защо трябва да се изхвърлят на улицата хора, благодарение на които кабелният оператор се наложи на пазара и сега по най-неблагодарен начин иска да се освободи от тях, за да трупа повече печалба. Но, без телевизия пада качествата на предлаганите услуги и това вече няма да бъде регионална телевизия, а един обикновен кабелен доставчик на интернет и цифрова телевизия. Такива доставчици има колкото щеш... Трябва да свалят цените за абонатите, защото вече няма да бъдат това, което бяха...На мен ми изтича договора сега през ноември и няма да го подновя, ако ще закриват регионалния канал. Но хора, дайте да се обединим, защо трябва да се закрива нещо, което ни върши работа?! Самите ние ще сме много ощетени, но това ще се почувства, когато стане факт! Предлагам да организираме протест!

 

 


Елза Величкова, кмет на Община Бобов дол:

Телевизията е единствен източни на новини за възрастните хора, трябва с колегите да излезем с общо становище

 


Категорично против съм закриването на местната телевизия. Такова е мнението и на жителите от общината, сигурна съм в това. Реално хората ще останат без новини, защото тук телевизията е основен източник на новини, особено за възрастните хора, които няма как да четат в интернет. Вечер сядат пред телевизора и чакат да гледат новините. Предлагам всички колеги кметове да излезем със становище и обща позиция, че сме против затварянето на канала. Много ясно, че хората ще изберат друг доставчик на кабелна телевизия и интернет, ако местната телевизия бъде закрита. Надявам се разумът да надделее и каналът да остане да работи.

 

 

Христо Михалчев, треньор по таекуондо:


Хората редовно ме поздравяват, защото са видели по телевизията наш успех

 

Хората гледат местните новини масово. Редовно ме спират и поздравяват по улицата, защото са видели по новините за някой наш успех. Аз лично се отказах отдавна от кабелната като оператор, защото не бях доволен от услугите им, но местната телевизия е важна за региона и закриването ще бъде негативно за хората.

 

Кирил Чакъров, треньор по кик бокс:

Изкарват бол пари от канала, защо тогава не го запазят

 

Това е грешка. Задължително трябва да имаме телевизия, да се виждат и добрите и лошите новини. Екипът е супер, от оператори до журналисти. Всички са позитивни и супер професионалисти, познавам ги от години и го казвам най-честно и от сърце. Пиша им 6, даже 6+. Проблемът е, че няма конкуренция и собствениците явно са решили, че и без канала ще запазят абонатите, та само да печелят. А със сигурност собствениците прибират бол пари, затова не разбирам защо като изкарват предоволно благодарение на канала не го запазят. Нужен е на Дупница.

 


Янек Кючуков, изп. директор на ФК Марек:

Тогава да се отказваме масово от кабелната

 

Ситуацията е изключително неприятна. Имат хубави новини и предавания. Излъчват мачовете, юношите, обръщат внимание на спорта и на всички важни теми. Абсолютно неприятно е да бъде закрита телевизията. Тя е нужна на града и региона. Винаги гледам новините, а ако не ме интересува, няма да ги гледам, нали? Щом ги гледам и следя, значи ми харесват. И то не само на мен. Щом ще закриват канала, тогава да се откажем масово от кабелната. Доставчици има колкото искаш вече. Ако се организира протест, хората на спорта ще го подкрепим.

 

Войн Войнов, хореограф, организатор на Международния фестивал Мир на Балканите:


Телевизията е нужна на хората

 

Добре е, нужно е да има местна телевизия. Винаги са излъчвали културните мероприятия и липсата им ще се усети от много хора. Лошо е това решение, лошо е за хората. Ако няма местна телевизия, за какво да сме им абонати.

 

Таня Камбурова, диригент на Мъжки хор „Св. Иван Рилски“ и ръководител на „АртПоп“:

Да се наредим пред касите и да се откажем от кабелната, ако няма да има телевизия

 

Телевизията е изключително важна, защото популяризира културата, дейността на самодейци, отразява професионално мероприятия и така родителите могат да видят къде да запишат децата си, за да не се занимават с глупости. Винаги телевизията е записвала и излъчвала всичките ни концерти, като така те са стигали до много повече хора, хора от целия регион са видели и чули децата и творците от Дупница. Екипът на телевизията е от професионалисти, от загрижени за хората и региона журналисти. Единствената причина да имам кабелна телевизия е местният канал. Призовавам да се изсипем всички пред касата на кабелната и да се откажем от услугите им. Не е честно да се казва, че те били разход на собствениците. Какъв разход, щом голяма част от абонатите са към кабелната единствено и само заради телевизията.

 

Николай Табаков, художник и музикант:

Нашата кабелна не е само телевизия, това е паметта на Дупница!

 

Със съжаление научавам, че предстои закриване на канала. Всички дупничани сме свикнали с ”нашата” кабелна телевизия, която отдавна не е само телевизия! Това може да се каже, че е паметта на Дупница! Съжалявам за това решение на собствениците, и мисля, че няма да спечелят много от закриването на местния телевизионен канал. Бих подкрепил действия на журналистите и операторите, ако решат да направят свой местен телевизионен проект и бих ги последвал, като в семейството ми спрем да ползвам услугите на Кабел Сат запад. Телевизии има много, а аз искам да избирам добри хора и идеи, затова бих последвал хората.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети