Съдът остави братя убийци зад решетките

DenNews.bg
28.11.2017
размер на текста:

Варненският окръжен съд остави в ареста 14-годишния Осман и 17-годишния му брат Станислав, обвинени за убийството на 77-годишната Копринка Маринова в Провадия.
Мотивът на съда бе, че двете момчета въпреки крехката си възраст имат трайно изразени криминални навици и са извършили престъплението с изключителна жестокост, съобщи местният сайт "Морето".
Възрастната жена е била убита в дома си в Провадия в сряда, но тялото й е открито чак в събота от съсед. Два дни преди убийството, Копринка Маринова повикала Осман и Станислав да й пренесат дърва за огрев, като им платила 20 лева. Братята обаче решили да я ограбят. В сряда те отишли в къщата на пенсионерката, нахвърлили се върху нея, като я душили и удряли с твърд предмет по главата, и я изнасилили. След това откраднали пари и вещи и избягали.
В съдебната зала по-големият брат Станислав Митков не спираше да плаче и поиска да бъде пуснат вкъщи. Той заяви, че извършеното няма да се повтори и поиска да се прибере при баба си и при дядо си. Двамата братя растат без родителска грижа от години. Родителите им са в неизвестност, а баща им е обявен за общодържавно издирване. За двете момчета са грижат баба им и дядо им.
Осман пък запази неестествено хладнокръвие докато прокурорът обясняваше за противообществените му прояви и социалният му статус. На въпросът дали иска да каже нещо, момчето отвърна, че не иска да каже нищо.
14-годишният Осман Юсуфов е с многобройни криминални прояви, основно кражби и грабежи. А първата му регистрация в Детска педагогическа стая е от 2015 година. Към него са прилагани редица възпитателни мерки, но безуспешно.
В Провадия срещу момчето се води досъдебно производство за едно от другите му престъпления. 14-годишният е в нормално психично състояние и е съзнавал какво прави по време на убийството, стана ясно в съдебната зала.
За извършените грабеж, изнасилване и убийство законът предвижда следните наказания – за по-големия брат от 5 до 12 години затвор, а за по-малкия – от 3 до 10 години.
Решението на окръжните магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети