В Русия настояват "Макдоналдс" и KFC да бъдат обявени за чужди агенти

DenNews.bg
24.11.2017
размер на текста:

 В Държавната дума (парламента) на Русия предложиха да бъдат признати за чуждестранни агенти "Макдоналдс", KFC и други чуждестранни заведения за бързо хранене, съобщават руските медии, позовавайки се на автора на инициативата, депутата Борис Чернишов.

Съответното предложение вече е изпратено на началниците на "Роспотребнадзор" и "Роскомнадзор".

Според депутата ресторантите и тяхната "агресивна реклама" насаждат у руснаците вредни хранителни навици и чужди ценности, като същевременно намаляват интереса към традиционната руска кухня.

"Идеологията на фаст фууда (бързото хранене) - борба със здравословния начин на живот. Не ядем своята собствена храна", подчерта Чернишов.

Той припомни, че редовното консумиране, например, на палмово масло, което се използва при приготвянето на фаст фууда, води до поражения на вътрешните органи и затлъстяване.

Депутатът призова за засилване на проверките в ресторанти за бързо хранене, а рекламните им послания да бъдат маркирани с етикета "Продукция на чуждестранен агент".

Сенаторът Алексей Пушков нарече идеята "радикална". "Няма съмнение, че това ("Макдоналдс") е символ на САЩ. Но това не е медия или неправителствена организация. Това е малко вероятно", написа той в "Туитър

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети