Доживотна присъда за Ратко Младич за военни престъпления в Югославия

DenNews.bg
22.11.2017
размер на текста:

Генерал Ратко Младич беше осъден на доживотен затвор от Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия .
Ратко Младич е виновен за геноцид и престъпления срещу човечеството и лично е наредил обстрела на Сараево, обяви съдебният състав на Хагския трибунал.
Преди присъдата да бъде произнесена, Ратко Младич бе отстранен от съдебната зала след нервен изблик.
Защитата на Младич поиска четенето на присъдата да се прекрати, защото на Младич му е прилошало и лекарите са измерили стойности на кръвното му налягане 180 на 80. Съдебният състав обаче заяви, че е получил друга информация от лекарите и че Младич може да издържи произнасянето на присъдата.
"Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН.
Защитата и съдиите спориха няколко минути, а през това време Ратко Младич станал, започнал да подвиква, да крещи и да хвърля слушалките за превод. Съдебният състав реши да прекъсне за кратко четенето на присъдата и да отстрани Младич от съдебната зала.
Обвиняемият беше преместен в друго помещение, в което от "удобно кресло" можеше да следи произнасянето на присъдата.
Когато пристигна в съдебната зала, Младич изглеждаше спокоен, поздрави адвокатите и направи знак с палци на фотографите в съда.
По-късно заседанието бе прекъснато за пет минути по молба на Младич, който поиска да отиде до тоалетната, но паузата се удължи, тъй като му прилоша и трябваше да бъде подложен на медицински преглед.
Бившият военен лидер на босненските сърби е обвинен в геноцид, нарушаване на законите и принципите на войната и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), отнела живота на над 100 000 души.
Младич бе задържан в Сърбия на 26 май 2011 г. след 16-годишно издирване и дни след това екстрадиран за Хага. Международният трибунал го осъди на 40 години затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на Югославската война.
Наричат го "касапина от Сребреница".
Съдия Алфонс Ори потвърди решението на съдебния състав, че в Сребреница е извършен геноцид. Не имало намерения за геноцид обаче в други шест общини - Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча.
Синът на генерала - Дарко Младич, заяви преди началото на делото, че неговото семейство е готово за всякаква присъда. Дарко Младич обвини съда, че не е обективен и допълни, че обвинението не е успяло да свърже баща му с нито една точка от обвинителния акт.
Преди няколко месеца генерал Младич изпрати от затвора писма до президента на Сърбия, в които е отправил препоръки "затова как трябва да се изгражда образът на Сърбия пред света" и "затова какво трябва да се пази на всяка цена".

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети