Петима гюленисти и трима българи са арестувани в Турция

DenNews.bg
21.11.2017
размер на текста:

Турските власти в Одрин са задържали петима души по подозрение във връзки с организация на Фетуллах Гюлен - Фето, която в Турция е обявена за терористична организация.
Арестите са извършени при опит за нелегално преминаване в България с микробус, съобщават турски медии.

Освен петимата са задържани и трима български граждани, които са заподозрени, че са им помагали за нелегалното прехвърляне в България.
Екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин спрял за проверка микробус в района на селището Йеникадън, след получен сигнал, че няколко души ще избягат в България. В микробуса пътували шестима души, сред които едно дете.
При проверката се оказало, че срещу двама от групата е издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с Фето и осуетения опит за преврат през миналата година, а останалите трима били в списъка на подозрителните лица за същото. Петимата били арестувани и предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.
Тримата задържани български граждани са с инициали на латиница N.M.K, G.Y.M и S.H.V. Те са заподозрени, че са организирали нелегалното прехвърляне на групата.
При обиска у българските граждани е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена, за да прекарат групата в България. Съдът в Одрин постановил българите да бъдат изпратени в затвора. Източник: Нова телевизия

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети