84 миньори се изправят днес пред съда като обвиняеми за протеста си за неизплатените заплати

DenNews.bg
21.11.2017
размер на текста:

 84 миньори се изправят днес като обвиняеми по делото, образувано от Въгледобив- Бобов дол заради организирането на стачката заради неизплатени заплати през месец май тази година. Това стана ясно от сайта на Кюстендилския окръжен съд, където е публикувана датата на предстоящото заседание, както и един изключително дълъг списък с призованите лица. Делото ще се гледа от 13ч. в Четвърта зала на Кюстендилския окръжен съд.
Според ищеца, оказал се некоректен платец на грудовите възнаграждения на миньорите, стачката е незаконна, защото не са били спазени процедурите за уреждане на колективните трудови договори, няма участие на синдикати и оттам- не са водени преговори за уреждане на финансовите отношения.
Нередовното изплащане на заплатите и парите за храна извади през месец май 100 миньори от Бобов дол на протест. Рудничарите отказаха да влязат в галериите, като цялата нощ стояха пред административната сграда на предприятието. Причината- забавянето на заплатите с два месеца и ваучерите за храна.
същия – бавене на заплати и неизплащане на обезщетения. Те прекратиха протеста си, след като получиха уверението от ръководството, че ще получат по обещаната им половин заплата за месец март. Това стана ясно след преговори с кмета на миньорската община Елза Величкова и предстаивители на синдикатите.
За проверка по случая бяха изпратени трима експерти от Инспекцията по труда в Кюстендил. Междувременно синдикати започнаха и преговори с

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети