Тръмп: Атентаторът от Ню Йорк заслужава смъртна присъда

DenNews.bg
02.11.2017
размер на текста:

Американският президент Доналд Тръмп е категоричен, че узбекистанецът Сейфуло Саипов, заподозрян за убийството на 8 души в Ню Йорк, трябва да получи смъртна присъда.
"Терористът от Ню Йорк заслужава да получи смъртна присъда", написа Тръмп в Twitter.
Извършителят на атаката с пикап в Манхатън се яви в съд в Ню Йорк в инвалидна количка, с белезници на ръцете и краката. Саипов, който във вторник помете хора с пикап, убивайки осем човека, бе прострелян и обезвреден от полицай.
29-годишният Саипов не поиска да бъде освободен под гаранция и ще остане в ареста.
Прокурорите по случая обявиха, че мъжът е бил "погълнат от омраза и от една изкривена идеология". Те му повдигнаха две обвинения - в оказване на материална подкрепа на джихадистката групировка "Ислямска държава" и в причиняване на смъртта на пешеходци с нает от него камион. По второто той може да бъде осъден на смърт.
Саипов ще се яви отново пред съда на 15 ноември, тъй като подсъдимият поиска превод на руски език.
Мъжът признал, че е бил вдъхновен от видеоматериали на ИД, и обяснил, че е решил да извърши атаката на празника Хелоуин, защото очаквал да има повече хора по улиците.
Саипов заявил, че е "доволен от онова, което е направил", и попитал дали може да разпъне черното знаме на "Ислямска държава" в болничната си стая. Той казал, че планирал да продължи към Бруклинския мост, където да извърши втора атака, като помете още пешеходци.

Припомняме, че 8 души загинаха, а над десетима други бяха ранени, след като в Манхатън, в близост до мемориала на Кулите близнаци, Саипов връхлетя с пикапа си върху велосипедна алея, където помете колоездачи и пешеходци. След това мъжът се блъсна и в училищен автобус, излезе от превозното си средство и извика "Аллах е велик". Отговорност за атаката пое ИДИЛ.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети