84 миньори от Бобов дол ще бъдат съдени заради стачката си за неизплатените заплати

DenNews.bg
17.11.2017
размер на текста:

 84 миньори получиха призовки да се явят като обвиняеми по делото, образувано от Въгледобив- Бобов дол заради организирането на стачката заради неизплатени заплати през месец май тази година. Това стана ясно от сайта на Кюстендилския окръжен съд, където е публикувана датата на предстоящото заседание, както и един изключително дълъг списък с призованите лица. То ще се гледа на 21 ноември от 13ч. в Четвърта зала на Кюстендилския окръжен съд.

Според ищеца, оказал се некоректен платец на грудовите възнаграждения на миньорите, стачката е незаконна, защото не са били спазени процедурите за уреждане на колективните трудови договори, няма участие на синдикати и оттам- не са водени преговори за уреждане на финансовите отношения.

Нередовното изплащане на заплатите и парите за храна извади през месец май 100 миньори от Бобов дол на протест. Рудничарите отказаха да влязат в галериите, като цялата нощ стояха пред административната сграда на предприятието. Причината- забавянето на заплатите с два месеца и ваучерите за храна. 
същия – бавене на заплати и неизплащане на обезщетения. Те прекратиха протеста си, след като получиха уверението от ръководството, че ще получат по обещаната им половин заплата за месец март. Това стана ясно след преговори с кмета на миньорската община Елза Величкова и предстаивители на синдикатите.
За проверка по случая бяха изпратени трима експерти от Инспекцията по труда в Кюстендил. Междувременно синдикати започнаха и преговори с ръководството и протестиращите.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети