9 души загинаха при зверска катастрофа между бус и камион на пътя София-Варна

DenNews.bg
17.11.2017
размер на текста:

 Окръжна прокуратура – Ловеч ръководи досъдебно производство за тежка катастрофа, станала днес около 12.50 часа на главен път София-Варна, в района на с. Микре, обл. Ловеч.

На мястото на инцидента е и Валентин Вълков, окръжен прокурор на ОП – Ловеч.

Седем души са загинали на място. Още един е починал след това. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че загиналите вече са 9.
"Аз вече съм на мястото. Всяка минута се променят нещата. Всичко, което е било необходимо, е осигурено за оказване на първа помощ. Подготвили сме всичко за последващо лечение, но въпросът е, че катастрофата е много тежка и са отнети много човешки животи", допълни пред "Фокус" Ананиев.

На специален брифинг по случай катастрофата Ананиев заяви, че освен жертвите, всички останали са били ранени. По-тежко ранените ще бъдат транспортирани до София. Веднага след брифинга Ананиев лично ще посети пострадалите. Всичко необходимо на пострадалите ще бъде доставено.

Към момента все още не са ясни обстоятелствата, довели до инцидента. Изяснено е, че автобусът е влязъл в насрещното платно на движение, но не са ясни причините за това.

По първоначални данни в микробуса са пътували общо 27 души. Всичките пострадали са откарани и настанени в болницата в Ловеч. Между пострадалите са и шофьорът на камиона, както и неговият спътник. Някои от пострадалите са в критично състояние.

Директорът на болницата в Ловеч д-р Анка Георгиева заяви пред БНР, че към момента в заведението са настанени общо 17 души. Един човек, който е бил в критично състояние, е бил транспортиран до УМБАЛ Плевен. Друга жена е била откарана до София.
"Останалите са настанени в неврологично отделение, в отделението по ортопедия, в хирургия. Имаме един, който е в тежко състояние и в момента е в операционна. Тези, които са с опасност за живота, ще бъдат транспортирани, а другите ще бъдат лекувани и наблюдавани. Засега не мога да кажа, че са напълно стабилни, но се обработват и екипите са на местата си. Цялата болница е в наличност, така че всеки помага с каквото може. Осигурени са ни и допълнителни консумативи", допълни Георгиева.

По информация на МВР пътническият микробус е от Перник, а товарният автомобил - от Шумен. Хората в микробуса са от Съюза на слепите в България. Те се прибирали от екскурзия към Перник.

На място са веднага са пристигнали екипи на полицията, пожарната и "Спешна помощ".

По думите на директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч ситуацията е изключително тежка. Очаква се на мястото на произшествието да пристигне окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, който да даде повече информация за инцидента.

Движението в района временно е затворено, а служители на "Пътна полиция" отклоняват водачите по обходен маршрут през село Микре - Ловеч - пътен възел Ябланица.

Продължават огледите и спасителните действия на място. Тепърва ще се установяват и причините за възникналия тежък пътен инцидент.

Към мястото на произшествието са изпратени 4 реаномобилa от ВМА и болница Лозенец. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също пътува към мястото на инцидента.

За лечението на пострадалите са осигурени допълнителни консумативи в болницата в Ловеч. В момента се извършват прегледи на ранените, като болниците от Плевен, София и Велико Търново са заявили готовност да приемат ранени при необходимост.

На мястото на катастрофата са областният управител на Ловеч Георги Терзийски, представители на "Пътна полиция", пожарна безопасност и ДАИ. МВР, МЗ и МТИТС са в непрекъсната координация и работят по случая.

Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди незабавна проверка на автобуса и камиона. Екип на ИА "Автомобилна администрация" вече е на мястото на инцидента.
Инспекторите на областния отдел на ИА "Автомобилна администрация" в Перник започват спешна пълна проверка на фирмата превозвач "ВИ-ЕМ" ЕООД.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети