Цвета Караянчева е новият парламентарен шеф

DenNews.bg
17.11.2017
размер на текста:

Цвета Караянчева от ГЕРБ бе избрана за председател на Народното събрание, след като Димитър Главчев подаде оставка тази сутрин.
Кандидатурата й бе предложена от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „За“ нея гласуваха 138 народни представители, „против“ - 3, и „въздържали се“ - 71.
Цвета Караянчева, която досега беше зам.-председател на НС, заема мястото на Димитър Главчев, който подаде оставка след като от "БСП за България" поискаха предсрочното му освобождаване и обявиха, че няма да влизат в пленарната зала. Подписката за оставката му беше подкрепена и от ДПС.
Главчев обясни, че за решението му не е имало никакъв натиск от лидера на партията и премиер Бойко Борисов, който днес сутринта дойде лично в парламента и присъства на Председателския съвет. Борисов, по думите на Главчев, му казал сам да си решава, след като са говорили около час.
Главчев поясни, че обмисля дали да не напусне изобщо НС, тъй като не може да бъде в една зала с БСП, но е категоричен, че не е нарушавал правилника на парламента.
Ще работя така, че всички да се чувстваме равни. Това обяви от парламентарната трибуна новоизбраният председател на НС, след като положи клетва и официално встъпи в длъжност.
„Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на базата на политики, а не на личностни нападки”, призова Караянчева.
„Когато прехвърлят личностни искри и тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция. Работата на председателя на Народното събрание е точно тази”, допълни още тя.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети