Почина последният капо ди тути капи на сицилианската мафия

DenNews.bg
17.11.2017
размер на текста:

Почина последният капо ди тути капи, бос на босовете, на сицилианската мафия. Салваторе (Тото) Риина е починал днес на 87-годишна възраст. Риина, известен с два прякора -Звяра заради кръвожадния си нрав и Късия заради ниския си ръст, е издъхнал в болница в северния италиански град Парма.
Здравословното му състояние се е влошило след две операции, след като му бе поставена диагноза рак.
По-рано беше съобщено, че Тото Риина, който вчера навърши 87 години, е в кома и е на смъртно легло. Италианският министър на правосъдието Андреа Орландо разреши негови близки да го посещават в болницата в Парма, където се намира.
Тото Риина бе заловен през 1993 г. Той излежаваше 26 доживотни присъди за убийството на около 40 души и за ролята си в стотици поръчкови убийства.
Година преди Риина да бъде арестуван, негови жертви станаха две знакови фигури за борбата срещу мафията в Италия - съдия Джовани Фалконе и неговият най-близък сътрудник, прокурорът на Палермо Паоло Борселино.
Тото Риина е роден през 1930 г. в Корлеоне. Малкият сицилиански град е родно място и за редица други мафиотски босове, сред които Бернардо Провенцано, по прякор Булдозера.
Както Риина, така и Провенцано са от фамилията Корлеоне, която е ръководила мафията десетки години.
Корлеоне е обезсмъртен в легендарната книга на Марио Пузо "Кръстникът", по която е заснета не по-малко прочутата едноименна филмова трилогия на Франсис Форд Копола. Главният герой Вито Андолини е роден именно там, поради което е наричан Дон Корлеоне.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети