Председателят на Народното събрание подаде оставка след разговор с премиера

DenNews.bg
17.11.2017
размер на текста:

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка след разговор с премиера Бойко Борисов тази сутрин.
Главчев обяви решението от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на ГЕРБ.
"Току-що внесох в деловодството на Народното събрание своята оставка. Ние от ГЕРБ демонстрираме различен аршин, когато има проблем, реагираме веднага, за разлика от други", каза Главчев.
Той подчерта, че оставката му е морален акт и няма да оценява какво е направил, защото смята, че е спазил правилника.
"Правя го, за да се възстанови нормалната обстановка в залата и да не се хвърля сянка върху европредседателство, за което се хвърлят много усиля", подчерта Главчев и благодари на всички, с които е работил - и управляващи, и опозиция.
След това той седна на първия ред от местата на ГЕРБ, точно до председателя на ПГ Цветан Цветанов. Колегите му символично го изпратиха на крака.
Това се случи, след като минути по-рано премиерът Бойко Борисов обяви, че „решението на Димитър Главчев ще чуете след малко в пленарна зала".
Тази сутрин той дойде изненадващо в НС и се включи в председателския съвет, който продължи около час.
„С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко“, коментира още Борисов пред журналисти.
По-рано той заяви пред БНТ, че от БСП "искат да бутнат държавата".
Вчера министър-председателят каза, че Главчев не е трябвало да си изпуска нервите и да гони от заседание лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата Антон Кутев. Борисов припомни как, когато преди две години ГЕРБ, като опозиция, напусна НС, Мартин Шулц му казал, че най-лоша е политиката на празния стол. Тогава върнах депутатите в залата, каза премиерът и изрази очакване левицата да направи същото.
Социалистите вече обявиха, че няма да го направят, докато Главчев не подаде оставка и ще участват само в три пленарни заседания - по дебатите за оставката на Главчев, при гласуването на бюджета и при вота на недоверие към кабинета, който подготвят.
Тази сутрин, след заседание на групата, те влязоха в пленарната зала и макар и с половин час закъснение, беше събран кворум със 176 гласа и заседанието започна.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети