Огнеборците алармират на пожар: Промените в Закона за МВР застрашават живота ни

DenNews.bg
15.11.2017
размер на текста:

 Промените в закона за МВР, които предвиждат в населени места с население до 5000 души да се гасят пожари в екипи и по двама души, заплашват живота и здравето както на огнеборците, така и на гражданите. Това се посочва в отворено писмо на синдикат "Огнеборец" към КНСБ до медиите, държавните институции и парламента, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. Досегашната норма предвиждаше това да става с трима души в екип, независимо от броя на населението и типа населено място.

Пожарникарите заявяват, че екипът не може да зависи от броя на населението, защото къщите горят по един и същи начин в малките и в големите населени места.

В писмото се отбелязва, че действията са по-ефективни, когато служителите са трима, защото единият - водачът на пожарната, не влиза в горящата сграда, тъй като има задължения да обслужва специален автомобил - подаване на вода, водоснабдяване и т.н. Ако са двама, единият от които шофьор, остава само един, който трябва да спасява хората и имуществото им, отбелязват огнеборците.

Според тях сам пожарникар трудно би могъл да изнесе от горящата сграда пострадал, което е най-важното в първия момент на пристигането на мястото на произшествието. За да работи един спасител с въздушно дихателен апарат са необходими минимум двама, съгласно утвърден норматив, допълват от "Огнеборец".

В писмото се посочва още, че влизането в горяща сграда е недопустимо да се прави от един пожарникар. Ако самият той пострада, трябва някой да го спаси, допълват от синдикат "Огнеборец".

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" категорично се противопоставя на това предложение за изключение от общото правило, и настоява всички екипи, извършващи пожарогасителна и спасителна дейност, независимо от броя на жителите в населените места, които обслужват, да се състоят от минимум трима служители.

Пожарникарите не приемат за аргумент мотив "предприемане на първоначални действия, незастрашаващи безопасността на екипите до пристигането на помощ", което според тях означава, че пожарникарите или спасителите пристигнали на място на пожара, не трябва да извършват евакуация, гасителни и спасителни действия до пристигането на друг екип, от друга служба на разстояние от десетки километри. Това ще коства големи материални загуби, а понякога дори и човешки живот, предупреждават от синдиката.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети