Наша фирма е загубила 600 000 евро чрез хакване в интернет

DenNews.bg
15.11.2017
размер на текста:

С рекордната сума от 600 000 евро е била измамена чрез интернет българска фирма, съобщи комисар Явор Георгиев от ГДБОП.
През изминалите дни милиони потребители получиха фалшиви имейли от кредитната институция Кредисимо, в които се казва, че дължат пари и ако не ги платят – ще бъдат предадени на прокуратурата. Чрез подобни имейли достъпът до всички данни на компютъра става лесен за хакерите. В това число и пароли и IBAN на банкови сметки. Така стотици хиляди левове може да не стигат до правилния получател.
„Има опасност да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра – пароли за различни приложения, електронна поща. Да кажем, че немарлива счетоводителка оставя в обедната си почивка отворена сесия към сайта на банката и включен електронен подпис към компютъра. Тогава, след като компютърът е заразен, нарежда пари по банкови сметки на мулета, които впоследствие биват изтеглени. Това е много популярна схема”, обясни пред Нова телевизия началник отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

Колев даде пример с българска фирма, на която по този начин са изтеглени 350 000 паунда, или около 600 000 евро. Става дума за фирма от Топ 100 на българския бизнес, уточни той. Схемата е проста – подменя се електронната поща и IBAN-а на сметката, към която се превеждат парите.
"Такива вълни се осъществяваха няколко пъти от началото на годината”, каза още Колев и припомни случая с мейлите, че сте длъжници на НАП и сте предадени на съдия-изпълнител.
„Това съобщение е начин да се принуди потребителят на интернет да го отвори, да зарази компютъра и да го направи част от бот-нет мрежа, в която компютърът се използва с други престъпни цели и се краде цялата информация. Само българският мейл сървър abv.bg вчера е филтрирал над 500 000 такива спам съобщения”, обясни още Явор Колев.
Той разказа и за последния, известен на ГДБОП случай на опита за измама по интернет - българска гражданка била готова да даде 15 000 лева на "генерал" по нигерийска поща.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети