Съдът върна в ареста обвиняемия за убийството в Борисовата градина

DenNews.bg
14.11.2017
размер на текста:

Софийският апелативен съд върна в ареста 19-годишния Йоан Матев, който вчера получи официално обвинение за жестокото убийство на Георги Игнатов в Борисовата градина.
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Преди седмица Софийският градски съд промени мярката за неотклонение на Матев от "задържане под стража" в подписка. Прокуратурата веднага обяви, че ще протестира решението, а докато не се произнесе Апелативният съд, Матев ще остане зад решетките.
Младежът бе освободен от ареста, макар и на хартия, тъй като в продължение на 8 месеца обвинителите не успяваха да предявят материалите по делото на адвокатката му Стояна Маркова и майка му Сребра.
Затова и от прокуратурата прибягнаха до малък трик - привикаха в петък Йоан Матев на разпит и в присъствието на защитничката му, ги запознаха с материалите по делото.
Вчера пък самият обвинителен акт бе внесен в Софийския градски съд.
19-годишният Йоан ще отговаря за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в парк "Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил 16-годишния Георги Игнатов, като му нанесъл един удар с нож.
В резултата на това са засегнати жизнено важни органи и е настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на момчето.
Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и Георги изпаднал в безсъзнание, той е изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.
Ако бъде признат за виновен, Йоан Матев може да бъде осъден на между 5 и 12 години затвор. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че той е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети