Вирусът от името на „Кредисимо“ краде пароли и лични данни, превръща компютъра ви в инструмент на хакерите

DenNews.bg
14.11.2017
размер на текста:

Само три антивирусни програми са реагирали на вируса, разпространен вчера чрез фалшиви имейли от името на „Кредисимо“
В ГДБОП са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителните имейли. Както вчера писахме, имейлите са с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма "Кредисимо" АД.
В хода на извършената проверка от сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР е установено, че към СПАМ съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други.
Така заразеният компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки – разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към фирма "Кредисимо" и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията, съобщават от МВР.
Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите.
В първите часове на СПАМ кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но след предприети действия от ГДБОП-МВР е значително увеличено количеството им.
Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма "Кредисимо" и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, като целта е да се установи източникът на кибер атаката, да се предприемат действия по неутрализирането му и да се уведоми обществеността за възникналата опасност.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети