Внесоха обвинение срещу Йоан Матев за убийството на Георги в Борисовата градина

DenNews.bg
13.11.2017
размер на текста:

Прокуратурата внесе в Софийски градски съд обвинителeн акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен начин в Борисовата градина.
Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в парк ,,Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил непълнолетния Георги Игнатов като му нанесъл един удар с нож.
В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на жертвата.
Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.
В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Георги Игнатов случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия. Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си.
В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието. След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.
Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години. Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.
Матев бе освободен от ареста от Софийски градски съд, тъй като в продължение на 8 месеца не успяваха да предявят материалите по делото на адвокатката му Стояна Маркова и майка му Сребра. Това стана формална причина да не бъде приключи разследването. Обвиняемият за убийството на Георги Игнатов бе повикан за разпит в столичната полиция в петък и в присъствието на адвокатката му е запознат с материалите по делото. Това даде възможност прокуратурата да внесе обвинението в съда.
Прокуратурата обжалва освобождаването на Матев пред Апелативния съд, който ще гледа делото на 14 ноември.

Трикът с разпита на арестанта, за да бъдат доведени адвокатите му и да им се връчат материалите от разследването биха предотвратили негово бягство, ако бъде освободен и от втората инстанция на съда.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети