Кметът на Банско внесе е МОСВ искане за втори кабинков лифт

DenNews.bg
13.11.2017
размер на текста:

Кметът на Банско внесе в Министерство на околната среда и водите искане за приключване на процедурата по частично изменение на сега действащия План за Управление на НП "Пирин".
Самата процедура стартира през 2013 г., съобщиха от общинската администрация.
Искането на кмета Георги Икономов е продиктувано с мотивите да се даде възможност за започване на реалните действия за изграждане на втори кабинков лифт в Ски-зона Банско. Това може да се случи само след промяна на сега действащият план за Пирин, който в сегашния си вид забранява изграждане на нови лифтове в Ски-зоната, аргументира се кметът.
В писмото си до МОСВ той посочва още, че приемането на новия план, който се разработва от над 5 години, към момента е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето.
В общината се надяват строителството на лифта да започне още следващата година. За него се говори от години. Спорът е между природозащитници и част от местната общественост.
Внесеното искане на кмета в МОСВ е подкрепено с планиран днес протест на местните жители на града с искане за втори лифт.

Организатор на протеста е сдружение "Бъдеще за община Банско", което призова всички любителите на зимните спортове, на които вече им е дотегнало от безкрайните опашки край лифта, да излязат днес в 16.30 часа на входа на Банско и да изразят своята позиция по темата.


Природозащитниците пък обясниха, че проект за втори лифт не съществува нито в стария, нито в новия устройствен план. За да се реши проблемът, те предлагат увеличаване на работното време и капацитета на съоръжението.
„Темата за втория лифт цели да вдигне срутилите се цени на пазара на имоти”, коментира Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети