Жители на Кочериново показаха активност в дебат за Европа и българското председателство

DenNews.bg
05.10.2017
размер на текста:

Жители на Кочериново се включиха активно с въпроси и оценки в срещата, организирана от областния управител Виктор Янев, чиято цел бе представяне на информация за предстоящото от 1 януари българско председателство на Съвета на Европейския съюз.
Въпроси за бежанците, Западните Балкани и тежестта на българския глас в Европа бяха сред най-често задаваните от присъстващите на информационната среща в читалище „Пробуда“.
Областният управител представи мултимедийна презентация с помощта на която разясни въпроси, свързани с функционирането на институциите на ЕС и представи обобщени резултати за икономическите и социални ефекти от 10-годишното членство на България в ЕС. Янев представи и информация за същността на ротационното председателство, неговите приоритети, послания и ползи.
Сред въпросите, които интересуваха хората бяха каква е ролята на българските министри в процеса на взимането на решения по време на председателството и каква ще е посоката на отношенията ни със Западните Балкани и темата за бежанската криза.
Кой процес ще има повече поддръжници за в бъдеще, евроскептицизмът или европтимизмът също вълнува хората в Кочериново. По този въпрос областният управител изрази мнение, че младите поколения са тези, от които зависи евроатлантическата ориентацията на страната ни и цитира анкетно проучване, което твърди че 80% от българите одобряват членството ни в ЕС.
В заключение на дискусията кметът Иван Минков представи ползите за община Кочериново по отношение реализираните проектни дейности на местно ниво, финансирани от ЕС, както и във връзка с готовите проекти за новия програмен период.
Срещата продължи с презентация на тема „По стъпките на Римските императори“ по европейския проект Еразъм +, която бе представена от ученици от 10 и 11 клас от ОУ „Христо Ботев“. Те показаха снимки от посещението им в девет различни държави и разказаха за впечатленията си от чуждия бит и култура. По програмата за ученически обмен в момента децата се готвят да посетят още Хърватия и съседна Македония.
В съпътстваща културна програма на събитието участие взеха танцьори и инструменталисти от Фолклорен ансамбъл „Пирин“ и Танцов състав „Кочеринка“, които показаха пирински, шопски, тракийски, родопски и дунавски народни танци. Учениците от 5-ти клас на местното основно училище пък демонстрираха, както български традиционни, така и танци на европейските народи.
Отличеният преди брони дни с „Почетен гражданин“ на Кочериново Славчо Багашки представи художествена експозиция с картини от региона и разказа за житейския си път, преплитайки възможностите на миналото и настоящето.
Събитието завърши с право българско хоро от всички присъстващи, което символизира съединението, единството и съхраняването на българските културни традиции. А участниците, които се изявиха в комуникационната инициатива получиха грамоти и подаръци от областния управител.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети