От затвора Алексей Навални призова за улични протести

DenNews.bg
05.10.2017
размер на текста:

Руският опозиционен лидер Алексей Навални призова от затвора своите последователи да излязат в събота на улични протести, въпреки издадената от руските власти забрана.
В понеделник Навални, който смята да се изправи срещу Владимир Путин на предстоящите президентски избори, бе осъден на 20 денонощия затвор по обвинение в системно нарушаване на законодателството за организиране на публични митинги и манифестации.
Пребиваването му в затвора - трето за тази година - означава, че той няма да може да присъства на своя предизборен митинг на 7 октомври в Санкт Петербург.
В апела си от своята страница във "Фейсбук" Навални приканва своите поддръжници да излязат в събота на протести в Москва и Санкт Петербург, като добавя, че 80 групи организират такива протести из цяла Русия.
"Нашата задача е да направим от 7 октомври ден, в който всеки почтен човек да произнесе гласно и за себе си поне тези две искания: политическо съперничество и допускане на Навални до изборите", се казва в призива, продиктуван от затвора.
По-рано Путин каза публично, че още не е решил "против кого ще се кандидатира", а и не решил "дали изобщо ще се кандидатира" в президентските избори догодина.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети