Голяма среща ще търси връзка между инвеститори и кадри в Дупница

DenNews.bg
04.10.2017
размер на текста:

Голяма изнесена среща ще търси връзка между инвеститори и кадри в Дупница. Това обяви народният представител Ивайло Константинов на пресконференция вчера.
Депутатът е категоричен, че има сериозен инвеститорски интерес към Дупница и района, но той в възпиран от липсата на достатъчно подготвени и квалифицирани кадри.
„Няма как да се случи инвестиция в района, поради простата причина, че те са в пряка зависимост от човешките ресурси и техния профил. Всички тези инвестиции, които се борим да привлечем, буквално на следващия ден след евентуалната им реализация, ще бъдат в изключително голяма зависимост от подготовката на кадрите. Инвеститорите ги има. Може да ги доведем, да се снимаме с тях, да се прегръщаме, но на следващия ден пак нищо, ако нямаме нужните за бизнеса кадри“, обясни Константинов.
Затова и в момента се подготвя изнесена среща, която да се проведе до края на месеца в Дупница. На нея ще бъдат поканени експерти от образователното министерство, включително министър Красимир Вълчев, представители бизнеса, на всички училища в общината, както и младежи от завършващите випуски.
Идеята е да се намерят допирните точки между нуждите на бизнеса и подготовката на младежите да учат и работят по специалности, необходими за конкретни инвеститори.
„Всички родители искат децата им да са лекари, адвокати и директори, включително и аз. Никой не иска детето му да бъде работник. Наред с това всички ние не искаме сирийци и чужденци. Но проблемът с кадрите у нас се задълбочава, затова трябва първо да говорим, а след това и да действаме“, обясни народният представител. Той коментира още, че родителите трябва да разберат, че това децата им да бъдат безработни висшисти не е единствената алтернатива те да станат истински хора и човеци.
„Аз също съм усещал проблема с подготовката на кадрите, като работодател“, посочи още Константинов и добави, че трябва да се намери формула как децата да придобиват знания и професия, които да им осигуряват работа. А за да стане това в региона, и за да не се налага младите да напускат Дупница, трябва да се намерят допирните точки между подготовката на кадрите и нуждите на инвеститорите.
Датата на изнесената среща в Дупница ще стане ясна до дни.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети