Община Дупница има вариант за действие след закриване на сметището

DenNews.bg
27.10.2017
размер на текста:

Община Дупница вече има вариант за действие след закриване на действащото сметище, което трябва да се случи в края на настоящата година. Това обясни кметът Методи Чимев на днешната сесия на ОбС, отговаряйки на въпрос на групата на Народен съюз.
Този вариант в момента се остойностява, а най-важното е, че той няма да доведе до промяна на такса битови отпадъци. Чимев обясни, че предложената цена е 80 лв. на тон отпадък, но в момента се търси вариант боклукът на Дупница да бъде сепариран и след това транспортиран до място за депониране, като така цената ще падне наполовина.
Кметът обясни още, че са изпратени писма до седем общини в радиус от 250 километра с искане да приемат отпадъците на Дупница след 1-ви януари 2018 година, като от 6 е получен отказ. Една община пък е дала съгласие, но предложената цена е била твърде висока – 200 лева на тон депониран боклук.
Факт е, че, ако не се намери възможност за депониране на отпадъците, санкции ще понесе държавата, а размерът им не е ясен.

 

„Действащото сметище тормози цялата община, но най-вече живеещите в жк „Бистрица“ и Джерман и по-малко в село Бистрица. За съжаление това нерегламентирано сметище не отговаря на никакви екологични изисквания. Продължава да функционира и към момента, защото ние нямаме изградено регламентирано депо, където да депонираме отпадъците и респективно сегашното сметище да бъде рекултивирано“, обясни градоначалникът.
Сметището над жк „Бистрица“ работи вече 45 г. и отдавна е изчерпало капацитета си. Поради специфика на релефа е много трудно да бъде обработвано и запръстявано, заради което градът и близките села биват обгазявани често, обясни още Чимев.

Няма лабораторни данни за негативното влияние на сегашното сметище, отговори още кметът и добави, че въпреки липсата на конкретни цифри, категоричното мнение и на РЗОК е, че сметището над жк „Бистрица“ трябва да бъде закрито.
Община Дупница ще има три месеца от 31 декември, датата на закриване на сегашното сметище, за да внесе проект за рекултивиране на терена.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети