Международна операция хвана измамници на самолетни билети и у нас

DenNews.bg
25.10.2017
размер на текста:

България взе участие в мащабна международна операция срещу престъпленията със самолетни билети. В координираните действия участват 61 държави, 63 авиопревозвачи и шест онлайн туристически агенции. Задържани са общо 195 души, заподозрени за измами. В България са установени 25 души с билети, закупени с манипулирани банкови карти.

Международната операция "Организиране на съвместни, координирани действия на летищата, насочени срещу измамниците, купуващи и улесняващи покупката на самолетни билети" (GLOBAL Airport Action Day) е проведена в периода 16-20 октомври.
В полицейските действия, предприети в рамките на операцията на територията на България, участват главните дирекции в МВР "Борба с организираната престъпност" и "Национална полиция", както и Дирекция "Международно оперативно сътрудничество". Екипи извършват проверки на пътници на Летище София във връзка със сигнали от авиокомпании.
По време на Глобалните дни за действие са съобщени 298 подозрителни транзакции. Общо 195 души, заподозрени, че пътуват със самолетни билети, закупени чрез крадени, манипулирани или фалшиви кредитни карти, са били задържани на различни места по света. Разследванията по случаите продължават.

В рамките на операцията са задържани и няколко души, направили опит да пренесат наркотици от Латинска Америка за Европа. За тях е било установено, че често пътуват, използвайки самолетни билети, закупени чрез измама.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети