В Турция вече изземват и учебници

DenNews.bg
24.10.2017
размер на текста:

 В Турция са били иззети 518 учебника, за да се махне от тях „противоречиво съдържание“, както и следи от пропаганда на Фетулахистката терористична организация (ФЕТО), както властите наричат мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен. Очаква се кампанията да продължи до 2019 г., пише турският в. „Хюриет дейли нюз“.
Обявяването ѝ идва месец, след като турският президент Реджеп Ердоган заяви в реч при откриване на академичната година, че ще бъдат предприети действия за справяне с големия брой оплаквания за съдържанието на учебниците, предаде БГНЕС. Обсъждането на учебници, за които се смята, че имат съдържание, свързано с ФЕТО, вече беше част от дневния ред на управляващите. Особени критики получи учебник по религиозна култура и морални знания за 7 клас, който съдържа цитат от бившия заместник-ректор на Университета „Хитит“ Осман Егри, който в момента е на съд заради предполагаеми връзки с Гюлен. Друг текст от учебника по социални науки за шестокласниците пък съдържа положителни коментари за „Междурелигиозния диалог“ – проект, с който се занимава ФЕТО.
По време на речта си от 26 септември Ердоган призова министерството на образованието да предприеме действия за премахване на спорното съдържание.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети