Прокуратурата оневини шефа на кабинета на президента

DenNews.bg
23.10.2017
размер на текста:

Прокуратура няма да образува наказателно производство относно шифрограмата, адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев-Иво Христов, който няма достъп до класифицирана информация.
Разследването започна по сигнал на вече бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.
Държавното обвинение прецени, че няма данни за извършено престъпление и на нарушение на Закона за защита на класифицираната информация и правилника към него.
На 26 февруари 2017 г. в администрацията на президента е постъпила грама от МВнР с класифицирана информация, представляваща държавна тайна, маркирана с гриф за сигурност „секретно“. Документът е регистриран в съответния входящ регистър и е предоставен на главния секретар на администрацията на президента Димитър Стоянов, посочват от прокуратурата.
В хода на проверката е установено, че макар в документа, съдържащ класифицирана информация да е посочено име на получател – Иво Христов – началник на кабинета на президента, този документ не му е предоставян от регистратурата, тъй като Христов няма достъп до класифицирана информация и не е преминал съответните изискуеми по закон обучения.
Фактът, че е посочено конкретно лице като получател върху документ, съдържащ класифицирана информация не задължава служителите от регистратурата да му го предоставят, посочват от прокуратурата.
Независимо дали документът е адресиран до началника на кабинета, в случай че съдържа класифицирана информация, той се докладва на главния секретар, каквото е направено и със секретната грама, са установили още разследващите.
В администрацията на президента са спазени всички изисквания на Закона за защита на класифицираната информация и правилника към него и не са установени нарушения при обработването и съхраняването на класифицирана информация, както и условията и реда за предоставяне на достъп до нея, заключават прокурорите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети