Петокласничка сезира Закрила на детето за тежките ученически раници

DenNews.bg
23.10.2017
размер на текста:

Петокласничката сезира Държавната агенция за закрила на детето за тежките ученически раници. Теодора изпрати писмо с което иска намеса от страна на институцията с вредната за децата практика все ден да носят на гърба си раници от по 8 и повече килограма.

„Здравейте, госпожо Кънева! (председателят на агенцията Офелия Кънева - б.р.) Казвам се Теодора, ученичка в 5 клас в училище „Добри Войников“ в София. Вашето име го намерих в сайта на Държавната агенция за закрила на детето.
Искам да подам сигнал за тежките раници на учениците. Мисля, че не е редно те да тежат по осем и повече килограма. Събрала съм подписите на съучениците ми, които са съгласни с мен, че това е вредно за здравето ни и за самите нас. Моля да направите нещо по въпроса“, гласи сигналът на момичето.

Министерството на образованието работи активно в посока да бъде намалена тежестта на ученическите раници, съобщи преди два дни във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. По неговите думи двата най-добри варианта са, където има възможност да се въведат електронните учебници, или да има шкафчета в училищата, където децата да могат да оставят помагала.
От МОН съобщиха, че се работи по създаването на електронен портал с учебно съдържание. Предвижда се в него да бъдат публикувани електронни учебници и помагала по новите учебни програми, а учениците да могат да ги използват безплатно.
За първа година бяха одобрени и вече се използват електронни учебници по новите учебни програми за втори, шести и осми клас. Те не са просто PDF варианти на хартиените пособия, а съдържат интерактивни приложения, анимации и допълнителни онлайн източници на информация.

Над 45% от училищата имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Там учениците могат да следят уроците си по тези учебници, каза министърът. Той обаче отбеляза, че все още не можем да говорим за електронно обучение изцяло. Няма страна в ЕС, в която обучението да е само с електронни учебници”, посочи Вълчев, цитиран в съобщение на МОН.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети