90% от гласувалите на забранения референдум са подкрепили независимостта на Каталуния

DenNews.bg
02.10.2017
размер на текста:

90% от гласувалите в забранения от испанските власти референдум в Каталуния вчера са подкрепили независимостта на региона. Говорител на сепаратисткото правителство Жорди Турул отчете, че в референдума са участвали над 2,2 млн. души и 2,02 млн. са гласували за независимост.
Гласували са около 42,3% от общо 5,34 млн. избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.
Бюлетина с „не“ са подали 7,8 на сто от гласувалите (176 хил.), празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0,9 на сто.
Полицията е запечатала насила 400 секции.
„Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул.
Според каталунското правителство допитването трябва да бъде признато за легитимно.
Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви в тържествено обръщение към хората, че каталунците сами са извоювали правото да имат независима държава и че до няколко дни ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент.
Испанският премиер Мариано Рахой обаче бе категоричен, че Каталуния не е успяла да проведе референдум, а народът е бил подлъган.
Рахой нарече допитването „стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичността“, както и „път, който не води никъде“. Той каза, че иска свикване на Конгреса и всички парламентарни групи да вземат решение как ще се действа оттук нататък. Той защити действията на националната полиция и каза: „Направихме каквото трябваше, изпълних задълженията си. Законът и само законът е най-важен от всичко. Натежа демокрацията“.

Резултатите от гласуването бяха обявени на площад „Каталуния“, където имаше празненство, но там са се събрали едва около 1000 души, вместо очакваните 20 000, съобщи .
Над 840 души са пострадали при вчерашните сблъсъци с полицията, съобщиха каталунските здравни власти. Като отговор на насилието на 3 октомври в Каталуния ще има обща стачка.
Оттук нататък по закон в следващите дни резултатите от референдума трябва да бъдат внесени в местния парламент и той да приеме прокламацията за независимост. Автоматично резултатите не означават нищо. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети