Д-р Сапунджиев сподели отличието си Почетен гражданин на Дупница с всички планински спасители

Десислава Панайотова-Янкова
19.10.2017
размер на текста:

Д-р Скринска с кмета Чимев и част от планинските спасители

Това отличие е не само за мен, а аз целия отряд, за всички бивши и настоящи планински спасители на Дупница. Това послание на д-р Васил Сапунджиев, който получи отличието Почетен гражданин на Дупница, бе предадено от съпругата му д-р Станислава Скринска. Дългогодишният началник на ПСС-Дупница не успя да присъства на тържественото заседание на Общински съвет по случай празника на града, 19 октомври, по здравословни причини.

Д-р Васил Сапунджиев 


Д-р Сапунджиев е стоматолог по професия, а планински спасител е в продължение на 40 г., от които 20 г. е началник на Планинската спасителна служба– от 1984 г. до 2004 г. Участвал е в над 800 акции в Дупнишкия дял на Рила планина, който е най-трудният и опасен терен в цяла България. Не малко са случаите в историята на Дупнишкия отряд, в които доброволците са рискували собствения си живот и здраве, за да локализират и окажат помощ на пострадали или да намерят и транспортират телата на вече загинали. Д-р Сапунджиев и отряда са участвали и в операции по овладяване на природни бедствия и аварии, отново като доброволци.
Докладната на кмета Методи Чимев за отличаването на д-р Сапунджиев, в която се отбелязва, че бившият началник на ПСС има безупречна служба на Дупница и гражданите, бе приета единодушно от Общински съвет.
„Васил ме помоли да предам, че благодари за високото признание. Тази награда обаче не е само за него, а за целия отряд. Васил не е бил сам във всички тези акции, а винаги е бил с колегите си. За тези хора, с различни професии и статус, основните принципи са доброволчество, хуманизъм и професионализъм. Нашите спасители обслужват изключително рискова територия. Не всеки може да бъде планински спасител, защото трябват много качества. Нашият отряд винаги е бил от истински професионалисти и хора. Васил благодари на всичките си колеги, бивши и настоящи“, каза още д-р Скринска.
В залата на ОбС присъстваха планинските спасители Калин Зарев, Димитър Атанасов, Валери Василев, сегашният началник на ПСС-Дупница Кирил Чолаков, Стойчо Джиков и Божидар Джокин.

 

Оперният певец Арон Аронов прие отличието Почетен гражданин на Дупница с песен

 

Трогнат почти до сълзи оперният певец Арон Аронов прие отличието Почетен гражданин на Дупница, също присъдено му по предложение на кмета Методи Чимев и одобрено с пълно мнозинство от ОбС.

Арон Аронов с кмета Чимев 

Легендарният тенор, който тази година отбеляза 80-ия си юбилей, демонстрира младежки дух и чувство за хумор. „Така са всички световноизвестни тенори. Ескортират ни“, пошегува се той, след като се наложи да получи помощ, за да се изкачи до трибуната.
След като вече беше там, обаче нищо в осанката на великана на българската опера и оперета, прославил България по целия свят, не показваше слабост под тежестта на годините. Той сподели, че е бил къде ли не, пял е пред каква ли не публика, но винаги си е останал момчето от Дупница.

„Благодарен съм на Дупница, че ми даде най-добрите родители и сестра. Благодарен съм на Дупница за въздуха, който, вярвам, направи гърлото ми на певец. Винаги съм бил най-щастлив тук, винаги съм се чувствал най-добре пред дупнишка публика“, каза още Арон Аронов.

А след това направи демонстрация, че няма нищо по-силно от духа и по-непреходно от таланта-запя. „Наричали са ме граф, наричали са ме барон, а аз останах дупничанина Арон“, завърши той.

 

Дългогодишният дупнишки адвокат Николай Коларов  днес бе отличен с Почетен знак на Дупница. Иначе словоохотливият юрист, който в кариерата си има и стаж на съдия, днес бе лаконичен и само благодари за признанието.

След тази церемония кметът Методи Чимев предаде преписа на „История славянобългарска“, в който се включиха стотици дупничани, училища и читалища, на директора на Историческия музей.

„Участвалите в преписа са горди наследници на възрожденеца Христаки Павлович-Дупничанин, който пише първата история за деца, базирайки я на Паисиевата история“, посочи директорът на Исторически музей-Дупница Анелия Геренска. Тя увери, че книгата ще бъде съхранявана, като едно от най-ценните притежания на музея и ще бъде изложена в експозицията с вещи и документи от миналото на Дупница и региона, която бе събрана с дарения.

 

Световен шампион издигна знамето на Дупница

 

По случай празника на Дупница архиерейският наместник отец Георги Палигарски отслужи литургия за здраве и благополучие на пл. "Свобода".
Издигането на знамето на общината пък бе поверено на световния шампион по таекуондо Александър Джорджев. От Община Дупница раздадоха и безплатни дискове с рекламни филми за Дупница и региона.

Тази вечер от 19 часа в спортната зала пък е грандиозният концерт на ансамбъл "Българе" – "Осмото чудо". Входът е свободен.

 

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети