Българин спаси бебе от удавяне в Турция

DenNews.bg
19.10.2017
размер на текста:

Българинът Мирослав Тодоров бе обявен за герой в Турция, след като спаси живота на 18-месечния Мустафа, паднал с бебешката количка в басейн.
Инцидентът станал на 8 октомври в турския град Елазъ, съобщи в. "Elazığ Haber".
18-месечният Мустафа бил изведен с бебешката си количка на двора на жилищна кооперация от леля си. Жената обаче оставила детето, за да отиде да си измие ръцете. В този момент количката, която най-вероятно не била застопорена със спирачката, започнала да се движи и паднала с бебето в басейна.
Българинът Мирослав Тодоров, който работи в електроцентрала в град Елазъ и живее на третия етаж на кооперацията, вижда всичко и се втурва да помогне.
"Бях на терасата, разговарях по телефона. Видях как детето пада в басейна, в началото не повярвах. Затичах се надолу по стълбите - падах, ставах, падах, ставах, но стигнах до басейна. Скочих вътре и извадих детето“, разказва Тодоров.
Веднага на място пристига медицински екип. Лекарите се борят неистово за живота на Мустафа, чието сърце спира на два пъти. Близо 40 минути медиците реанимират момченцето, което е транспортирано в критично състояние в близката болница. Там лекарите успяват да го стабилизират и са категорични, че само бързата реакция на българина е спасила живота на Мустафа.
Медиите в южната ни съседка и родителите на 18-месечното момченце обявиха Мирослав Тодоров за герой.

На 26 май 2012 г. на плажа Уест Уитъринг в Съсекс 32-годишният Пламен Петков се хвърли в морето и спаси 5-годишно момиченце, но не успя да достигне брега и се удави. Петков, който беше от Враца, живеел в Сътън, графство Съри.
Българинът бе обявен за герой във Великобритания, а през 2014 г. на церемония в Бъкингамския дворец британският престолонаследник принц Чарлс връчи на майката на Пламен кралския Орден за храброст.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети