ФБР помага в разследването на убийството на малтийската журналистка

DenNews.bg
18.10.2017
размер на текста:

ФБР се включва в разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция.
Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че САЩ осъждат "възможно най-категорично ужасния акт на насилие, извършен срещу" Галиция.
Американската страна окачестви убийството като "долно нападение" срещу репортер, посветил се на борбата с корупцията.
"Отзовахме се бързо на искането на премиера (на Малта) за помощ. Малтийското правителство и полиция са във връзка с ФБР по разследването и ФБР предоставя конкретна помощ", каза Науърт. Тя призова за "цялостно, прозрачно и независимо" разследване.
Разследваща журналистка в Малта, която разкри връзки на водещи политици и фигури с офшорни данъчни убежища чрез изтеклите в медиите "Панамски документи", бе убита на 16 октомври с бомба, поставена в колата й. Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС.
Половин час преди смъртта на 53-годишната Дафне Каруана Галиция излезе последният й пост в блога й, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.
Блогът й бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона и свика предсрочни избори през юни, които бяха спечелени от неговата Лейбъристка партия.
Европейското издание на новинарския сайт "Политико" неотдавна включи Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които "формират и разтърсват Европа". Сайтът я нарече "блогърка фурия" и заяви, че тя сама върши работа колкото целия Уикилийкс с разкритията си за корупция и шуробаджанащина, отбелязва "Ню Йорк таймс".
Синът на Галиция - Матю, обвини премиера Мускат, че е замесен в престъплението.
"Майка ми беше убита, защото стоеше между върховенството на закона и тези, които го нарушаваха", каза Матю Галиция.
По думите му, премиерът Мускат е напълнил кабинета си с мошеници, а правителството толерира безнаказаността. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети