Бомба в колата уби разследваща журналистка

DenNews.bg
17.10.2017
размер на текста:

Разследващата малтийска журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция загина при бомбен атентат. Колата й е взривена малко след като 53-годишната журналистка потеглила от дома си в северната част на острова.
Разкритията й за корупция в малтийското правителство по аферата „Панама пейпърс“ предизвикаха предсрочни избори в Малта през юни.
Премиерът Джоузеф Мускат, чийто антураж беше мишена на разследванията на Дафне Галиция, нарече атентата „варварство“ и нареди на разследването да хвърли всички сили, за да предаде убийците на правосъдието.
„Случилото се днес е недопустимо. Днес е черен ден за нашата демокрация и нашата свобода на изразяване. Няма да се успокоя, докато не бъде въздадено правосъдие“, заяви Мускат в специално телевизионно обръщение и призова страната да бъде единна.
В началото на юни Мускат спечели с голяма преднина предсрочните парламентарни избори след серията скандали с негови приближени, в чието разкриване журналистката имаше основна роля.
Съпругата на Мускат – Мишел, бе обвинена, че е открила сметка в Панама, която между другото била предназначена и за подкупите, платени от Азербайджан срещу разрешение за откриването на азербайджанска банка в Малта.
Семейство Мускат заведе дело за клевета срещу журналистката.
„Най-голямата лъжа в политическата история на Малта“, коментира тогава премиерът и обеща да подаде оставка, ако разследването, което сам назначи, докаже твърденията й.
Мускат обаче не приложи същия принцип към своя министър на енергетиката Конрад Мици, нито към своя шеф на кабинета Кийт Шембри, които са на постовете си и в момента, въпреки тайните им сметки в Панама.
В последния текст, публикуван на блога й час преди атентата, Дафне Галиция повтаря обвиненията срещу Шембри и го нарича „мошеник“, който използва влиянието си в правителството, за да се облагодетелства. Журналистката атакува и опозиционни фигури – „Има мошеници накъдето и да се обърнете. Положението е безнадеждно“, пише в статията.
През пролетта американското списание „Политико“ нареди Галиция сред „28-те личности, които движат Европа“ и я описа като „жената-WikiLeaks, обявила кръстоносен поход срещу липсата на прозрачност и корупцията в Малта“. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети