Измамници „помпат“ сметката ви със „стрелички“ на мобилния телефон, вижте номерата, заблудили дупничанка

DenNews.bg
13.10.2017
размер на текста:

Измамници „помпат“ сметката ви след „стреличка“ на мобилния телефон. За това сигнализира дупничанка, която сега ще плати 25 лв., защото върнала обаждане на неприетите разговори.
На снимката виждате номерата, използвани в конкретния случай с бизнесдамата от Дупница, която пожела да не разкриваме самоличността й.
„Първите обаждания съм получила през деня, но бях ангажирана и телефонът ми беше със спрян звук. Щом видях поредица от пет обаждания в рамките на пет минути се притесних, че става дума за нещо спешно. Освен мисълта, че се е случило нещо лошо с близък, другата ми мисъл бе, че са ме търсили клиенти-работата ми е такава, че често получавам обаждания от непознати номера. Затова веднага набрах първия номер, но даваше заето. Това се повтори и със следващите номера. Дори поисках телефон от друг човек и последва същото-всички номера даваха заето. Потърсих близките си на личните им телефони и щом се чух с тях се успокоих донякъде“, обясни жената.

Сценарият се повтаря няколко дни по-късно. За разлика от първия път, обажданията идват рано сутринта, от 5:49 до 5:52 часа.

„Тогава вече усетих, че това не са обаждания, а „стрелички“. След първия сигнал свободно позвъняването прекъсва. Обажданията са през минута. Този път не върнах обажданията, а се свързах с оператор и попитах дали може да се направи проверка. Обясниха ми, че имам натрупани 25 лв. над обичайната месечна такса, по която разполагам с безкрайни минути и не надвишавам. На мой въпрос от къде идва тази сума ми бе обяснено, че имам обаждания към импулсни телефони – 0700 и 0800. Това, разбира се, не е така. След като сравнихме датите и часовете, стана ясно, че тези мои обаждания до импулсен телефон всъщност са върнатите разговори на въпросните номера. След това ми обясниха, че измамниците криптират номерата и хората, които получават обаждане, виждат нормален номер и се заблуждават да върнат обаждането“, обясни още потърпевшата.
В последвали разговори с познати тя установява, че не е единствената, получила обаждане от тези номера, нито пък, че това са единствените номера, използвани от измамници.
„Хората трябва да бъдат предпазливи. За съжаление такива като мен, които често получаваме обаждания от непознати номера, е обичайно да върнат обаждане. Мога да предупредя да не отговаряте на „стреличка“, особено пък, че вече има и други начини, този който ви търси да се свърже с вас при необходимост, чрез месинджър или вайбър. А за да се представи може да ви изпрати смс преди обаждането“, добави тя.
Екипът ни разбра за подобен случай и с друга дупничанка. Тя обаче не отговорила на упоритите „стрелички“, след което получила позвъняване и на вайбър. И там не отговорила, а след прекъсването на позвъняването на телефона й се изписало съобщение, че този, който подава обаждането не поддържа вайбър. Това също е гаранция, че става дума за измамници, които се опитват да ви примамят чрез кратко позвъняване във вайбър да върнете обаждането по телефона.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети