Журналисти излязоха на протест в защита на медийната свобода

DenNews.bg
11.10.2017
размер на текста:

Десетки журналисти излязоха на протест в защита на медийната свобода пред сградата на Министерски съвет днес. На три празни стола бяха сложени плакати "Къде е Ани?", "КОЙ опразни стола?", "Медийното мълчание обслужва задкулисието". Присъстващите изразиха несъгласието си с опитите за налагане на цензура и сплашване на журналисти.
Припомняме, че в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия вече бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров обясни на водещия Виктор Николаев как може „да си изяде хляба”, а вицепремиерът Валери Симеонов каза, че и за него може да се изработи един „Викторгейт”.
Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти, които организират протеста, посочи, че последните събития са само капката, преляла чашата на търпението и има дълго натрупване. По думите й символиката с трите празни стола е, защото „предпочитаме празни столове, отколкото празни въпроси”.
Според нея външният натиск върху журналистите е налице, но най-тежка е цензурата в самите редакции - от собственици и се пренася, ставайки автоцензура.
Медийният анализатор Арман Бабикян беше категоричен, че ако журналистиката е нервната система на общество и съвестта й бъде притъпена, то тялото става безчувствено. „Събрали сме се и да се обърнем към себе си в недоволството си, и към тези, които изискват неприлични неща от нас”, посочи той.
"Нашата професия е натикана в ъгъла. Въпросите намаляват, увеличава се държането на микрофон без въпроси. Трябва да върнем традиционното общуване между журналисти и политици. Мълчанието убива”, заяви журналистът от Нова ТВ Миролюба Бенатова.
Властимащите не могат да определят редакционно съдържание, каза председателят на Асоциацията на европейските журналисти Ирина Недева.
"В 21 век сме, не може да ни връщате в мрачните времена, когато някой от Централния комитет на партията ще определя какви въпроси да бъдат задавани", посочи Недева.
Кореспонденти на телевизии, радиа и вестници поставиха на празен стол микрофони, тефтери и фотоапарат в знак на възмущение към отправения от вицепремиера ултиматум към водещите медии. Докато протестът на журналистите течеше в парламента бе приета оставката на Антон Тодоров, а от ДПС поискаха и тази на Валери Симеонов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети