САЩ обяви награда за залавянето на двама лидери на Хизбула

DenNews.bg
11.10.2017
размер на текста:

САЩ предложиха награда за информация, която да помогне за залавянето на двама ръководители на ливанската шиитска групировка Хизбула, подкрепяна от Иран.
Държавният департамент обяви, че Вашингтон ще плати до 7 милиона долара за информация, водеща до локализирането, арестуването или осъждането, в която и да е страна, на Талал Хамия, шеф на операциите на Хизбула в чужбина.
5 милиона долара ще бъдат дадени за главата на Фуад Шукр, висш военен командир на силите на групировката в Южен Ливан. Според Държавния департамент Шукр е изиграл "ключова роля в неотдавнашните военни операции на Хизбула в Сирия", както и при нападението срещу казармата на американските морски пехотинци в Бейрут през 1983 г., при която загинаха 200 души.
Тези награди са поредната стъпка към увеличаване на натиска върху двамата ръководители и тяхната организация Хизбула, обявена от САЩ за терористична преди 20 години, заяви пред журналисти координаторът за контратероризма в Държавния департамент Нейтан Сейлс.
Той призова съюзниците на САЩ също да обявят организацията за терористична и да не правят "погрешното разграничаване" между политическо и военно крило. "Хизбула е терористична организация от А до Я", увери Сейлс.
Европейският съюз е включил само военното крило на групировката в списъка си на "терористични организации". Политическото крило на Хизбула участва в ливанското правителство.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети