Ученик влиза в затвора за жестоко убийство

DenNews.bg
11.10.2017
размер на текста:

Непълнолетен ученик бе признат за виновен за убийство на 57-годишен мъж, извършено по особено мъчителен за жертвата начин.
Окръжен съд-Враца наложи на подсъдимия ефективна присъда от шест години и осем месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим и обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 300 000 лв. за близките на пострадалия.
Подсъдимият Илиев е ученик в 9-ти клас в гимназия в гр. Бяла Слатина. Контактувал с лица от криминалния контингент и много често злоупотребявал с алкохол.
На 19.01.2017 г. в с. Попица, обл. Враца, подсъдимият и негов приятел, купили бира и решили да посетят техния съселянин М. Михайлов, по прякор „Мечо“. Мъжът ги поканил в дома си, където тримата първоначално спокойно разговаряли за пребиваването на стопанина в Гърция.
По-късно, след като изпили бирата, Илиев и Михайлов отишли за ракия и се върнали в къщата на последния, където продължили да консумират алкохол.
Около 22 ч. Михайлов станал да танцува, при което хванал Илиев за дрехите и го разтърсил. Ядосан, младежът посегнал към една празна чиния и ударил с нея мъжа по главата, след което хвърлил по него още две чинии, които се счупили. В резултат на последните два удара пострадалият се свлякъл на дивана, като от главата му започнала да тече кръв. В този момент Илиев взел кухненски нож, намиращ се на масата, и с него нанесъл шест удара в областта на шията на Михайлов.
След извършването на убийството подсъдимият излязъл от къщата, заключил катинара и изхвърлил ножа в двора, където бил навалял сняг. Впоследствие се прибрал в дома си и легнал да спи.
На следващия ден той разказал за случилото на баща си, който подал сигнал на тел. 112 за извършеното престъпление.
От заключението на съдебномедицинската експертиза се установява, че причината за смъртта на Михайлов е остро настъпилата кръвозагуба, вследствие на прерязване на лявата яремна вена. Освен на шията, констатирани са увреждания и в областта на главата и лицето. До изпадането му в безсъзнание Михайлов е преживял значителни болки и страдания.
Комплексната психолого-психиатрична експертиза на непълнолетния Илиев сочи, че той е могъл да разбира свойството и значението на извършеното от него деяние, както и да ръководи постъпките и поведението си.
Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети