Стефан Цанев отказа награда, предишният носител е висш агент на ДС

DenNews.bg
09.01.2017
размер на текста:

Стефан Цанев обяви в открито писмо, че отказва да получи най-високото отличие на Министерство на културата "Златен век".
"На 6 януари в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда", пише Стефан Цанев в обръщение към министъра на културата Вежди Рашидов, цитиран от БТА.

Известният писател и драматург припомня, че в края на миналата година министър Рашидов връчи същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век” означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", завършва писмото си Стефан Цанев.

В края на ноември 2016 година Министерство на културата награди с почетен знак „Златен век“, категория звезда, Димитър Иванов – последният началник на Шести отдел в Държавна сигурност, издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание. От благодарностите му по време на церемонията стана ясно, че е предложен за отличието от Съюза на колекционерите и от три национални музея – Историческия, Археологическия и Военно-историческия, пише Площад Славейков.
По повод 80-годишния юбилей на Стефан Цанев излиза специално издание с избрани негови стихотворения - "Душата ми плаче за сняг", съобщават издателите от "Жанет 45". В Народния театър годишнината му ще бъде отбелязана с две представления. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети