Опасни течности за чистачки са продават масово у нас

DenNews.bg
09.01.2017
размер на текста:

Опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол се продават масово в големите хипермаркети, съобщиха от Съюза
на българските автомобилисти.
По данни на СБА в 80 % от случаите се продават продукти с много висока концентрация на метанол до 1/3 или 10 пъти повече от въведения праг в други европейски държави.
За сравнение, в държави като Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и други съдържанието на метанол е не повече от 3%. Там това е определено в местното законодателство, а вече се обсъжда и приемането на подобен европейски регламент, който предвижда сериозни рестрикции и ограничения.
От СБА предупреждават, че колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената, а никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола.
По принцип върху него трябва да има знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима. Единият е пиктограма с пламък, която означава „силно запалими течност и пари“, което може да увреди очите. Втората пиктограма е с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).
Според главния здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев метанолът или метиловият спирт е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха.
Проблемите с опасната течност за чистачки се увеличават заради лошото време и усложнената пътна обстановка в страната. Тъй като шофьорите не са информирани за последиците от метаноловите течности за чистачки, у нас те се ползват често и масово влизат и в купето на автомобила, особено, ако работи и вентилатора на парното.
От СБА съветват автомобилистите да използват продуктите с етанол, които нямат токсичност и са най-безопасни за здравето.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети