Поклон пред паметта на жертвите на бомбардировките в Дупница

DenNews.bg
04.01.2017
размер на текста:

Граждани, общински служители, общински съветници и кметове се поклониха пред паметта на загиналите при бомбардировките в Дупница. Днес се навършват 73 г. от трагедията, сполетяла града ни на 4 януари 1944 г., когато американски и британски самолети изсипват над Дупница над 140 бомби. Убити са 59 дупничани, стотици са ранени, много остават инвалиди. Разрушени са 40 сгради, като основните цели, подобно и при ударите в София, са обществени сгради и частни домове.


Основната версия е, че Дупница е ударена, след като заради гъста мъгла самолетите губят ориентация и се отклоняват от целта си – българската столица.
Най-пострадалите при въздушните удари градове освен София са Дупница, Пловдив, Карлово, Враца, Скопие и Ниш.
България е подложена на бомбардировки по време на Втората световна война като съюзник на Германия, въпреки че не участва в бойни действия. Решението за нанасяне на въздушни удари над страната ни е взето от комитет под председателстването на тогавашния британски премиер Уинстън Чърчил. Великобритания е и първата държава обявила война на Царство България, а целта на бомбардировките е да се постигне капитулацията на България. Поразените цели обаче не са военни или стратегически обекти, а обществени сгради – болници, училища, читалища, библиотеки... разрушени са Александровскса болница, Софийския университет, катедралата „Св. Ал. Невски”, сиропиталището „Цар Борис”, Художествената академия, Духовна академия, Софийска митрополия, редица църкви, сред които най-старата сграда в София –ротондата „Св. Георги”.
В Дупница в развалини се свличат тютюнев склад, централната банка, училище „Евлоги Георгиев”, редица частни домове.
На 4 януари 1944 г. след бомбардировките над Дупница с бордови картечници са обстрелвани Кочериново и теснолинейката за Рилския манастир, като са ранени двама души.

Кметът Методи Чимев, заместникът му Крум Милев, общинските съветници Йордан Йорданов, Славчо Павлов и граждани поднесоха венци и цветя на паметната плоча при Дома на техниката днес.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети