Нужни са още 39 съдебни заседатели от Дупница, ОбС удължи срока за кандидатстване

DenNews.bg
27.01.2017
размер на текста:

Едва 11 са одобрените кандидати за съдебни заседатели при нужни 50 за Районен съд-Дупница.
На днешното си заседание Общински съвет реши срокът за подаване на документи да бъде удължен, тъй като недостигът ще повлияе на работата на съда. Документи може да бъдат подавани в следващите 15 дни.
Председателят на ОбС Ивайло Константинов призова общинските съветници да убеждават гражданите и близките си да се заемат с ангажимента на съдебен заседател, тъй като това е длъжност, без която съда няма как да провежда заседания нормално, т.е. да работи.
Той посочи, че има уверение от съда, че на кандидатите ще им бъде оказана помощ при набиране на нужните документи.
Кандидатите могат да са на възраст от 18 до 64 г., а мандатът им е 4-годишен. По-възрастни кандидати също могат да бъдат назначени, но с уточнението, че мандатът им ще бъде прекратен при навършване на 68 г.
Възнаграждението на съдебните заседатели за всеки заседателен ден се определя въз основа на действително отработените часове за деня, които съответстват на времетраенето на съдебното заседание до обявяването на съдебния акт, включително и за започнат час. В случай на отлагане на съдебното заседание на съдебните заседатели се заплаща възнаграждение за два отработени часа. Възнаграждението се изплаща ежемесечно за всички заседателни дни на съответния месец.
При даден ход на делото заседателите получават по 6,70 лв. на час, а ако делото бъде отложено получават възнаграждение за два часа. Поемат се и пътните им разноски.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети