Данъчните облекчения за семейства с новородени в Дупница са факт

DenNews.bg
27.01.2017
размер на текста:

Данъчните облекчения за семейства с новородени, предложени от кмета на община Дупница, вече са факт, след като Общински съвет прие с пълно мнозинство докладната на днешното си редовно заседание.
Мярката за насърчаване на раждаемостта предвижда семействата на новородени, регистрирани в община Дупница, да не плащат данък сграда и такса смет за срок от три години, а за жителите на селата има още един бонус-безплатна детска градина за една година.
По предварителните изчисления на кмета, данъчните облекчения ще спестят на семействата по около 300 лв. на година.
Както в България, така и в Дупница прирастът е с отрицателен знак, дължащ се на високата смъртност и ниска раждаемост. Броят на новородените в общината намалява средно с около 50 деца на година. През 2015 г. са се родили 433 деца, а през 2017 г. новородените са едва 348.
В последните години, както бе посочено няколко пъти на днешното заседание на ОбС, община Дупница се топи с около и над 500 души на година.
Според кмета Чимев, данъчните облекчения са много по-удачен вариант за подпомагане на семействата с новородени, отколкото парите на ръка.
Първите, които ще се възползват от данъчните облекчения са родителите на тазгодишните бебчета.
Предстои да бъде изготвена наредба, която да конкретизира и развие мерките за насърчаване на раждаемостта в община Дупница.
Припомняме, че от няколко години община Дупница подпомага финансово и двойки с репродуктивни проблеми, като за ин витро процедури от бюджета се отпускат по 1500 лв. на семейство/двойка.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети