Доживотен затвор за изверг за опит да запали възрастна жена и да прикрие следи от жестоко престъпление

DenNews.bg
26.01.2017
размер на текста:

 
По искане на Окръжна прокуратура – Габрово – доживотен затвор за извършител на опит за убийство на възрастна жена, грабеж, опит за изнасилване, блудство и палеж
Шест месеца след деянието 34-годишен рецидивист е осъден на доживотен затвор за опит за убийство на възрастна жена, чрез палеж на жилището й, с цел да прикрие извършени от него други престъпления - грабеж, опит за изнасилване и блудство. За кратък срок Окръжна прокуратура – Габрово приключи разследването и внесе в съда обвинителен акт срещу дееца. Съдът присъди поисканото от прокурора наказание доживотен затвор. Наказанието си Димитър С. ще изтърпи при специален режим. Той е осъден да заплати обезщетение в размер на 80 000 лева за неимуществени и 5 610 лева за имуществени вреди причинени от престъплението.

Димитър С. е признат за виновен за това, че на 03.06.2016 г., между 03,00ч. – 05,00ч., в къща, в с.Богатово, общ.Севлиево, при условията на опасен рецидив, направил опит умишлено да умъртви 73-годишна жена, като опитът останал недовършен по независещи от дееца причини. Деянието е извършено чрез палеж, /запалил в непосредствена близост до лежащата жена вещи/ представляващо особено мъчителен начин за пострадалата и с цел да бъдат прикрити други престъпления: грабеж, опит за съвкупление и блудство без съвкупление, като деянията са извършени при условията на опасен рецидив - престъпление по чл.116 ал.1, вр. чл.115 вр. чл.29 ал.1 , вр. чл.18 ал.1 от НК.

Той е осъден за останалите престъпления, извършени при условията на опасен рецидив:

- отнемане на чужда движима вещ - телевизор марка ,LG" на стойност 260 лв. от владението на жената, с намерение противозаконно да го присвои, като употребил за това сила - хванал я за ръцете и я душил с найлонова торба - престъпление по чл.199 ал.1, вр. чл.198 ал.1, вр. чл.29 ал.1 от НК.

- направил опит да се съвкупи с пострадалата и извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление, като я принудил към това със сила - престъпление по чл.152 и по чл.150 ал.З от НК.

- и за това, че чрез струпване на дрехи и хартии запалил сграда – къща на стойност 24 100 лв. - имущество със значителна стойност, като причинените щети са в размер на 5610 лв. - престъпление по чл.330 ал.1 от НК.

Обвиняемият е осъждан. На 02.06.2016 г. тръгнал с автомобил за гр.Севлиево. Като стигнал до разклона за с.Богатово, спрял в близост до цех, с цел кражба на нафта, но се отказал да извърши кражба понеже имало пазач. Тогава видял къщата на пострадалата, прескочил оградата и през прозорец влязъл вътре. Нахвърлил се върху възрастната жена, която била с тежко заболяване и се придвижвала само с патерици. Запушил устата й и седнал върху нея, като искал пари. Употребявайки груба сила обвиняемият извършил блудствени действия, след което изнесъл навън телевизора. Върнал се в стаята, натрупал книги и дрехи до леглото на лежащата жена и ги подпалил. Със затруднено дишане, подпирайки се и провлачвайки се жена едва успяла да изпълзи навън, преди пламъците да обхванат помещението.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети