Прокуратурата работи по три версии за трагедията в Хитрино

DenNews.bg
24.01.2017
размер на текста:

Окръжна прокуратура-Шумен работи по три версии за жп катастрофата в село Хитрино и последвалия взрив на цистерна, при който загинаха 7 души, а 39 бяха ранени.
Обвиненията са за нарушени правила при управлението на подвижния жп състав, техническа неизправност на подвижния жп състав и техническа неизправност в жп инфраструктура (релсовия път и стрелките), съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.
От събраните до момента доказателства е видно, че няма каквито и да са доказателства за умишлен взрив (терористичен акт). От извършените огледи на стрелките и релейното табло пък е станало ясно, че е малка вероятността произшествието да е настъпило в резултат на неправилно конфигуриране на трасето (по вина на стрелочник или ръководител движение), но категоричен отговор ще има след изготвяне на множеството експертизи.
Назначена е допълнителна техническа експертиза за установяване на състоянието на устройството за бдителност и други показатели на локомотива на дерайлиралия влак, обясняват от прокуратурата. Той ще бъде придвижен на буксир до София за оглед от експертите, като ще бъде придружаван от следовател от НСлС, за да бъде избегнато евентуално манипулиране по локомотива.
Следствените действия по делото се осъществяват от 10 следователи от Националната следствена служба, ръководени от заместник-директор на НСлС, съдебни медици, криминалисти и експерти.
Към момента обвиняеми за катастрофата са двамата машинисти. На 19 декември м.г. бяха повдигнати обвинения на 41-годишния машинист Димитър Михнев и 60-годишния му помощник Радослав Петков затова, че на 10 декември м.г. при управляване на подвижен железопътен състав по непредпазливост са причинили смъртта на повече от едно лице и телесна повреда на други лица в шуменското село Хитрино. Причинени са и значителни щети на близките административни и жилищни сгради.
Предстоят разпити на длъжностни лица от железопътната администрация и железопътната инфраструктура за изясняване на обстоятелства, свързани с даването на разрешения и контрола на железопътните товарни превози. От Окръжната прокуратура в Шумен ще назначат и допълнителни експертизи при необходимост, като предстои повдигане на окончателни обвинение.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети