Тежка нощ в президентството, "Дондуков" 2 осъмна в редене на служебния кабинет

DenNews.bg
24.01.2017
размер на текста:

 Консултациите за служебния кабинет започнаха още в първия работен ден на президента Румен Радев, а от "Дондуков" 2 казаха, че се очаква и тревожна нощ.

За всеки министерски пост имало по два-три варианта, а изборът щял да е прецизен, съобщи "Труд".

Освен това бъдещите министри щели да бъдат проверени и за чисто минало. Румен Радев обеща в служебния кабинет да няма агенти на ДС.

Особено важен в този кабинет е вътрешният министър, от когото се очаква да осигури реда и да не допусне купуване на гласове и фалшификации.

Соченият за възможен кандидат Красимир Петров, който е бивш шеф на баретите, категорично отрече да са водени разговори с него. Бившият шеф на ГДБОП Кирил Радев, чието име също се завъртя, обяви, че няма да коментира. Третият възможен претендент е бившият шеф на РДВР-Пловдив Пламен Узунов.

Няколко имена се завъртяха за второто силово министерство - на отбраната, но към днешна дата фаворит за поста се оказа възпитаникът на шуменското военно училище ген. Стефан Янев.
В периода 1998-2000 г. Янев бе офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия и началник на департамент "Tрансформации" в Центъра на НАTО за борба c тероризма. След това бе шеф на две дирекции в МО - по отбранителна политика и по сигурност и отбрана.

В здравното ведомство ще влезе зам.-министърът от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев. Той има опит от две други служебни правителства - на Любен Беров и на Стефан Софиянски. Беше и шеф на НЗОК.

Разговори за министър на образованието са водени с шефа на общинския съвет в Русе проф. Христо Белоев. Доскоро той бе ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", а от 2014 г. е и член-кореспондент на БАН.

За енергийното министерство най-голямо одобрение сред претендентите получил Жаклен Коен, който от 2014 до началото на миналата година бе шеф на държавната мегакомпания БЕХ. Към настоящия момент той е шеф на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Самият Коен отказа да коментира въпроса.

Най-труден се оказва изборът на служебен министър-председател.
Проф. Огнян Герджиков, който допреди десетина дни се смяташе сигурен за поста, отпадна от играта.
Според "Труд", проф. Боян Дуранкев от УНСС, който помагаше на Радев по време на кандидатпрезидентската кампания, е отказал.

По информация на "24 часа", соченият като вероятен премиер Богомил Бонев също вече не се разглежда като възможност.
Желанието на бившия шеф на БАН проф. Стефан Воденичаров да "служи на държавата" било по-силно от намеренията да го поканят за служебен премиер.

Очаква се съставът на служебното правителство да бъде окончателно утвърден най-късно до сряда.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети