17 860 000 бебета са родени в Китай за 2016 г.

DenNews.bg
23.01.2017
размер на текста:

Много семейства обаче не могат да си позволят повече от едно. Опасенията са, че населението застарява и недостига работна ръка.

През 2016 година в Китай са родени най-голям брой деца от началото на века, след като държавата охлаби политиката по семейно планиране, позволявайки на повече семейства да имат и второ дете, съобщиха властите.
Страната се сдоби с още 17, 86 млн. новородени през миналата година - ръст от 7,9%. Половината от новородените са в семейства, където вече има по едно дете.
Числото за 2016 година е с 1,31 млн. по-голямо от това през предходната година, посочва статия във в. „Чайна дейли".
Броят на новородените в семейства, където това е второ дете, е нараснал от около 30% през 2013 година на 45% през 2016.
Повечето раждания са били през първото шестмесечие на годината, преди да се е усетил ефектът от промяната на политиката по семейно планиране. Освен това, 2016 беше Година на маймуната, смятана от китайците за особено благоприятна за новородените.
От края на 70-те години строги мерки в най-многолюдната държава в света, ограничаваха повечето семейства до единствено дете, а нарушителите бяха глобявани, прибягваше се и до принудителни аборти.
Страната либерализира до известна степен формулата „едно семейство-едно дете" преди година в отговор на загриженост от застаряване на населението и намаляваща работна сила.
Около 53% от китайските семейства обаче, не могат да си позволят да мислят за второ дете, сочи допитване сред 10 000 семейства с деца под 15-годишна възраст, проведено от Китайската федерация на жените. Източник: БГНЕС

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети