Румен Радев встъпи в длъжност като Президент на Република България

DenNews.bg
22.01.2017
размер на текста:

 С официална церемония Румен Радев встъпи днес в длъжност като Президент на Република България.

На площад “Св. Александър Невски” президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев приеха рапорта на началника на караула и се поклониха пред националното знаме. Двамата президенти направиха преглед на строя и поздравиха почетния караул.

Президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев произнесоха слова, след което Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец пред паметника на Незнайния войн и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма "Св. Александър Невски".

В края на церемонията президентът Росен Плевнелиев, президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева се поздравиха с двамата вицепрезиденти Маргарита Попова и Илияна Йотова, както и с официалните лица. След това двамата президенти и техните вицепрезиденти, отидоха в храм-паметника "Св. Александър Невски", където запалиха свещи за здраве и успех. Патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи молебен.

Пред парадния вход на президентската институция президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова посрещнаха президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Президентът Росен Плевнелиев и президентът Румен Радев проведоха среща в Зелена зала, а двамата вицепрезиденти – в кабинета на вицепрезидента Маргарита Попова.

След края на срещите президентът Румен Радев изпрати на парадния вход президента Росен Плевнелиев, а вицепрезидентът Илияна Йотова – вицепрезидента Маргарита Попова.

На церемонията по встъпване в длъжност на президента Радев присъстваха премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, председателят на парламента Цецка Цачева, депутати, висши магистрати, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши военни, столичният кмет Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, духовници, омбудсманът Мая Манолова, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, дипломати, граждани.

"За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава от президента Плевнелиев пред всички вас, пред представителните части на Българската армия, армия, която 13 века отстоява нашата държавност, свобода и достойнство, бяха първите думи на новият президент

Ето защо днешната церемония има своя дълбок смисъл, тя е израз на надежда за промяна, която всички очакваме, но тя е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Искам да благодаря на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията в изграждането на демократична България. Днес сме събрани на свято за България място – Паметникът на Незнайния войн, Некрополът на Антична Сердика, Храм-паметникът „Александър Невски“, на такова място човек най-ясно осъзнава отговорността да застане начело на държава с дълбоки европейски корени, отстоявала своята свобода и бъдеще на кръстопътя на историята, за нея пожертваха живота си хиляди доблестни българи, съграждана с ума и ръцете на милиони други. За последните три десетилетия България измина сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си – мирен преход към ново общество, част от Обединена Европа.

Скъпи съотечественици,

Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността, общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето, дължим го на себе си и на нашите деца, дължим го и на предците си. По пътя осеян с нови предизвикателства ще бъда редом с вас. Ще бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Ще работя с българския парламент, с правителството, с институциите, с партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България. Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Но нека е ясно едно. Ще бъде президент, който безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания, вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред.

Благодаря ви !"

Румен Радев е петият демократично избран президент на Република България. Роден е на 18 юни 1963 г. в Димитровград.

Родителите му са Станка и Георги Радеви - електроинженер и счетоводителка от село Славяново, Харманлийско, където Румен Радев прекарва детството си. Той получава основното и средното си образование в Хасково.

През 1982 г. завършва със златен медал математическа гимназия в Хасково. Дипломира се във Висшето народно военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1987г. като първенец на випуска.

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ.

От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабния профил на Военната академия „Г. С. Раковски“. Дипломира се като първенец на випуска.

Доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж „Максуел“, САЩ със степен магистър по „Стратегически проучвания“.

Носител на множество медали и предметни награди, сред които знак „За вярна служба под знамената“ – ІII степен и Почетен знак на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – ІI степен.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с три деца.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети