15 г. затвор за двама българи в Малайзия

DenNews.bg
20.01.2017
размер на текста:

По 15 г. затвор получиха двама българи, обвинени в трафик на наркотици в Малайзия. Федералният съд е потвърдил окончателно постановеното от апелативния съд наказание, съобщиха от Министерство на външните работи.
Иван Костов и Георги Бакалов лежат в ареста в Малайзия от 2011 г., когато са заловени да влизат в страната с 6 кг амфетамини на стойност около 500 000 долара. През 2012 г. те бяха признати за виновни и осъдени на смърт чрез обесване. Решението на съда беше обжалвано.
През март 2016 г. министърът на външните работи Даниел Митов посети Малайзия и заедно с главния прокурор на Малайзия Мохамед Апанди Али подписаха Меморандум за разбирателство между правителствата на двете държави. Той е за сътрудничество в правната част. Митов и Али също обсъдиха отношението на двете страни към премахването на смъртното наказание.
На заседанието си тази седмица правителството в оставка отпусна 50 000 лв. за правно представителство и защита на български граждани, подсъдими в Малайзия. Бе изтъкната съществуващата хипотеза на възможността от налагане на смъртно наказание.
Сумата е еднократна и е за сметка на предвидените в бюджета на Централно управление на Министерството на външните работи за 2017 г. за оказване на помощ на изпаднали в беда сънародници зад граница. Източник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети