Джерманци от блокадата на Е-79: Готови сме кръв да леем. Деца и свещеник поведоха протеста срещу депото

DenNews.bg
02.01.2017
размер на текста:

Жителите на Джерман са готови да леят кръв за каузата си – спиране на проекта за изграждане на регионален център за преработка на битови отпадъци на избрания от община Дупница терен, отстоящ близо до къщите на местните.
Джерманци обявиха, че ще втвърдят отпора си от блокадата на главен път Е-79 днес по обед, като посочиха, че това е последният мирен протест.
„Следва гражданско неподчинение. Дали ще блокираме магистрала „Струма” или ще окупираме кметските кабинети в община Дупница ще решим, но това е последния мирен протест. Тези земи, които ние сега защитаваме са тези земи, за които нашите бащи и дядовци са умирали на фронта. Не ни притеснява, че може да има пукнати глави или че може да разлеем кръв. Ако това се случи, цялата отговорност ще бъде на кмета Методи Чимев и негови екип-хора, които доказаха, че са неспособни и неадекватни да намерят едно правилно становище и решение. Да не кажат после, че не са чули и не са разбрали.
Децата, които се родиха по време на първите протести срещу депото ще са първокласници идната есен. За пет години в България се смениха 6 правителства. За пет години започна и свърши Втората световна война, а нашите управляващи не могат да решат проблема с депото”, каза председателят на инициативния комитет срещу изграждане на депото Борислав Тасков.
Той отново повтори исканията на местните жители: депото да не бъде изградено на посочения от община Дупница терен в землището на Джерман и незабавна оставка на кмета на Дупница и заместника му Красимир Георгиев.
„Няма да позволим някакви дребни чиновници да определят съдбата и бъдещето ни. Няма да търпим лъжите и манипулациите на хора, които искат да вземат комисионни и след някоя година да заминат да си живеят в София, оставяйки боклука и смрадните на нас и децата ни”, посочи още Тасков.
Той напомни, че 60 декара от избрания от общината терен са засадени, а другите 100 декара са терасирани и подготвени за овощни градини. Тасков благодари на около 700-те присъстващи на протеста, че не се отказват от битката. „Виждам, че повечето са млади хора, което означава, че Джерман не застарява, че тук има млади, можещи и знаещи хора. За управляващите ние сме бюлетини, но това повече няма да продължава”, каза още Тасков. Изказването му завърши с масово скандиране „Оставка”.
Народният представител д-р Иван Ибришимов също присъства на протеста и изрази пълната си подкрепа за джерманци.
„Аз съм избран, за да отстоявам вашия интерес. Вашият интерес е това сметище да не бъде в Джерман и аз ще защитавам тази ви позиция до края. Като представител на БСП също казвам, че ние сме против разполагане на депото в Джерман. От самото начало общинските съветници, в началото и аз, от БСП са гласували против, така ще бъде до края. Ние сме зад вас”, каза д-р Ибришимов.
На протеста присъства и председателят на Екогласност Емил Георгиев.

Деца и местният свещеник отец Кирил поведоха шествието от центъра на Джерман, а протестиращите блокираха движението на главния път за около 30 минути. На място имаше струпване на полиция, а охраната лично следеше шефът на РУ Дупница Борислав Динев.
Нарушения и напрежение по време на блокадата нямаше. От двете посоки се образуваха дълги опашки от автомобили, но шофьорите изчакаха търпеливо вдигането на протеста.

 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В РУБРИКАТА НИ ДЕНЯТ В СНИМКИ

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети