Протестиращи миньори блокираха камионите с въглища към ТЕЦ Бобов дол

DenNews.bg
19.01.2017
размер на текста:

Съкратени от Въгледобив Бобов дол миньори блокираха влизането на камиони с въглища в ТЕЦ Бобов дол. Рудничарите настояват за незабавната намеса на държавата и изплащане на дължимите им пари. По техни думи почти всички имат да взимат по шест заплати плюс парите за отпуски и храна.
Протестиращите пристъпиха към спирането на камионите към теца, макар преди това представители на НОИ и синдикатите да успокоиха, че съкратените могат да се регистрират в Бюро по труда и веднага ще започнат да получават обезщетения. С протестиращите беше и кметът на Бобов дол Елза Величкова.

Протестиращите отхвърлиха предложението на управителя Златанов.


След преговори с протестиращите новият управител на Въгледобив Харалампи Златанов (заменил хвърлилия заради предишните миньорски протести оставка Красимир Чаврагански) обяви, че е постигнато споразумение за погасителен 6-месечен план, който ще започне да се изпълнява от следващата седмица, за да се изплатят дължимите на миньорите възнаграждения.
Предложението на Златанов да 6-месечен погасителен план обаче бе категорично отхвърлено от протестиращите и около 100 души преградиха пътя на камионите към ТЕЦ Бобов дол, което образува опашка от около 10 камиона. Шофьорите обаче са били предупредени да започнат да използват друг маршрут, а щом този план достигна до протестиращите, те блокираха пътя и пред кантара на ТЕЦ-Бобов дол.
По-рано още преди изказването на управителя на Въгледобив миньори блокираха за кратко и пътя Бобов дол-Дупница на изхода на миньорския град.
Утре около 400 протестиращи отново ще се съберат пред административната сграда на Въгледобив.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети