Радев жилна депутатите по време на клетвата си в НС

DenNews.bg
19.01.2017
размер на текста:

Новоизбраният президент Румен Радев и вицето му Илияна Йотова положиха клетва пред парламента.
В първата реч на новия държавен глава той очерта основните теми в националната и международна политика, налагайки усещането, че ще бъде балансьор. Към края на изказването си обаче Радев жилна народните представители, отправяйки им репликата „Остава ви една седмица”, което накара част от депутатите от ГЕРБ и Реформаторски блок, както и съпредседателя на ПФ Валери Симеонов да напуснат залата.

В парламента присъстваха много официални лица, правителството в оставка, патриарх Неофит и досегашните държавни глави Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов.
В словото си Радев изказа признателност за постигнатото от всеки от тях, както и от покойния Желю Желев, защото "държавност се гради с натрупване".
„Реформата на Изборния кодекс трябва да е такава, че да не създаде повече проблеми, отколкото се опитва да реши“, коментира още новият президент по повод референдума.
По думите му трябва да се повиши отговорността на народните представители пред избирателите, да се предложи на гражданите избор между личности, но да не се оставят и остави стотици хиляди българи без политическо представителство. Според него партиите ще станат още по-зависими лишени от разумно финансиране.

„Липсата на справедливост е друг структурен проблем на българското общество“, каза още Радев. Според него тя е в контраста между столицата и селата, безнаказаната корупция и злоупотребата с власт. Сянката на несправедливостта лежи и върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието, добави той.

„Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция. Обществените очаквания са фокусирани в съдебната система, която е призвана да бъде стожер на справедливостта“, заяви новоизбраният президент.
По думите му правосъдието е бавно и се шири усещане за безнаказаност.
„Считам, че съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и да постигне ясни цели - бързо, справедливо и независимо праваосъдие. Обществените очаквания са фокусирани в съдебната ситема. Тук погледът на българските граждани и европейските партньори виждат едно и също"“, коментира Радев.
По думите му обаче само промяна в структурата на съдебната власт не решава проблеми в правораздаването, а реформата не трябва да се възприема като панацея за недъзите в обществото.
„Имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България. Свикнахме да гласуваме, но мнозина днес не виждат смисъл да го правят, примирихме се с изборните злоупотреби. Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм“, подчерта Радев.
Според него ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем , също както и появата на "чуждопоклоннически формации" в "политическата ГМО кухня".
"Като президент нямам амбиция да превишавам своите конституционни правомощия, но няма да допусна и тяхното орязване или фактическо обезсилване. Осъзнавам ясно, че държавният глава по същество е лишен от законодателни и изпълнителни правомощия, но никоя институция сама не е способна да постигне големи национални цели. Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции и разполага с правомощия по отношение на трите власти“, каза той и заяви, че ще използва всички възможности за насърчаване на диалога между институциите и политическите сили.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети