Президентът Плевнелиев: Горд съм с този труден, но успешен мандат

18.01.2017
размер на текста:

Президентът Росен Плевнелиев отчете труден, но успешен мандат и заяви, че са необходими спешни действия за повече справедливост в държавата.
Той даде пресконференция заедно с вицепрезидента Маргарита Попова, която също отчете свършеното.

„Бяхме свидетели на рекорден брой конфликти. На многобройни и паралелно протичащи кризи в света. Във вътрешно политически план имаше парламентарни кризи. Особено критични бяха 2013 и 2014 г., когато само за 2 години се смениха пет правителства и три парламента. Президентската институция не е силната ръка, а на баланса“, каза още държавният глава.
"Всички ние сме длъжници на народа. Всички ние носим своята отговорност за ниското доверие на гражданите в съда, прокуратурата, в институциите. Трябват решения и резултати", каза президентът, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че в края на мандата му електроенергийният пазар е либерализиран и гражданите са свободни да избират доставчика си на ток.

„Много пъти апелирах гласът на народа да бъде чут. Вече пето правителство изпълнява националната програма България 2020. Днес Германия е най-големият ни пазар. Горд съм, че в моя мандат се изпълнява на-мащабната програма за модернизация. Строят се пречиствателни станции, метро, магистрали. Икономиката е в подем. Имаме ръст от 3,6%. Дефицит няма. Здравната каса вече не е на минус. НЕК видимо се оздравява. Приходите и броят на туристите са рекордно високи“, отчете Плевнелиев.

По думите му днес България се ползва с доверието на пазарите.

„Имаме рекордно ниски лихви и върху кредите на гражданите. За първи път от 17 години страната ни бе изправена пред финансова криза. Реформата в енергетиката доведе до оздравяване на сектора“, допълни той.

Плевнелиев припомни, че е била направена и важна крачка в процеса на реформиране на съдебната система, включително с промяна на Конституцията и Закона за съдебната власт.


За президента най-трудният момент в мандата му е февруари 2013 г., когато не е очаквал министър-председателят да подаде оставка.
„2012 г. беше една спокойна година и изведнъж дойде голямата криза от 2013 г. Не очаквах, че министър-председателят ще подаде оставка. Помолих Бойко Борисов и Сергей Станишев да направим едно широко служебно правителство. Аз не искам президентска република.

Не, бях оставен абсолютно сам, когато имаше стотици хиляди граждани протестиращи срещу монополите. В този момент се опрях на гражданите. Поканих всички – и тези, които освиркваха, и тези които имаха идеи. В този най-труден момент и аз научих много. Не ми беше лесно и с правителството на Пламен Орешарски“, добави президентът.


Плевнелиев каза също, че ще даде пълната си подкрепа на президента Радев.

"Когато има нужда от мен, ще съм на линия. Ще споделя и грешките си. Ще ми се и той да стъпи на принципа на приемствеността. Разбира се, ще бъдем различни. Разбира се, ще има критика от един президент към друг. Много ми се ще тази критика да бъде на ясни аргументи. Президентът Първанов излезе и каза, че съм бил назначен. Не му приляга. Народът не очаква чудеса. Не гледаме вече 800 дни напред или назад“, подчерта Плевнелиев.

Той изтъкна, че е останал независим докрай, не е обещал всичко, но е изпълнил всичко, което е обещал.


"Дадох общо 40 предизборни обещания. Те бяха на сайта на президентската институция постоянно", добави Плевнелиев.

Той обяви, че няма да прави партия, но ще следи внимателно политиката и България да не бъде отклонена от правилния път. Ще бъда ментор и преподавател, заяви още Плевнелиев.

"Чувствах се като точния човек на точното място. В много моменти бях сам, но носих своята отговорност. Отказах да се кандидатирам за втори мандат публично с ясни аргументи“, обобщи държавният глава, който на 22 януари ще предаде официално поста на Румен Радев.

Държавният глава предупреди, че има риск от отнемането на българското председателство на Европейския съвет, ако води политика на разделение на Съюза. Той изрази и опасения, че изборните резултати може да не бъдат признати. източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети